FACEBOOK

Januári, "fedettpályás" EB lesz az olimpia évében Eindhovenben

Januári, "fedettpályás" EB lesz az olimpia évében Eindhovenben
hozzászólás, 2009.09.22.

A LEN Büro koppenhágai ülésén döntött a 2012-es Európa-bajnokság helyszínéről. Mivel a londoni olimpia évéről van szó, a kontinensviadal szerepe nem a szokásos. Az időpont január lesz, a helyszín pedig a hollandiai Eindhoven. Kemény Dénes szerint az EB így önálló esemény lesz, nem a londoni közvetlen felkészülés része.

A LEN vezetői három pályázatból választották ki a győztest. Hollandia mellett Spanyolország és Montenegró is szívesen megrendezte volna a 2012-es Európa-bajnokságot.

A végső döntésben valószínűleg szerepett játszott a januári időpont és az, hogy Eindhoven Európa egyik legújabb és legszebb fedett uszodájával rendelkezik: az ország leghíresebb férfiúszójáról, a tavalyi, pekingi nyári játékok után visszavonult háromszoros olimpiai bajnok Pieter van den Hoogenbandról elnevezett uszodáról van szó.

A LEN Büro döntéséről megkérdeztük Kemény Dénes szövetségi kapitányt, akitől arról érdeklődtünk, hogy a szokatlan, januári időpont milyen hatással lesz válogatottunk olimpiai felkészülésére.

KEMÉNY DÉNES A VLV-NEK:

- Volt már VB márciusban, sőt januárban is, nem teljesen szokatlan ez az időpont. Nyilván nem lesz könnyű karácsonya, szilvesztere senkinek, hiszen az EB-re való felkészülés kellős közepén vannak a családi ünnepek. Nem valószínű, hogy bármelyik válogatott kerettag el fog tudni menni dél-tengeri pihenésre egy hétre.

- A londoni felkészülést mennyire befolyásolja ez az időpont?

- Ez az időpont abszolút függetleníti egymástól a két versenyt. A legutóbbi olimpia esetében az EB beépült a pekingi felkészülésbe, annak része volt, s aki elérte a maximumát Malagára, az nem került döntőbe az olimpián. Érdekes ugyanakkor, hogy a két csapat közül, amelyben a legtöbb tartalék volt Malaga után, az egyik hatodik lett Pekingben, a másik első. Úgyhogy nincs törvény. Szerintem egyébként valahol egészségesebb ez a megoldás, mert színtiszta olimpiai felkészülésre lesz így lehetőség. Jobb, mint a tavalyi elnagyolt EB, ami be lett préselve a programba. Az Európa-bajnokságnak így mindenképpen nagyobb súlya lesz. Úgy gondolom, hogy a jövő ez lenne, miután a világversenyeket egyébként is célszerű mindig modern, elegáns, nagy lelátójú fedett uszodákban megrendezni, ez a megoldás mindig elérhető lesz. Ráadásul nem csak egy szűk elit vízilabdázhatna nyaranta, hanem egy nagyon bő létszámú klubmezőny, hogyha hosszabb távon átkerülne a póló EB-VB a januári időszakra. Nyilván ha tengerentúl lenne a rendezés, akkor lehetne nyitottban, egyébként meg fedettben. Mindenképpen egészségesebb lenne, talán egy feszültséget látok, azt, hogy télen dől a csapból minden sportág, például a futball, a sí. Meg kell találni a megfelelő időpontokat, nagyon ésszel kell szervezni, mert nyilván mindenkinek az az érdeke, hogy sok ember legyen a tévé képernyője előtt, amikor vízilabda-világversenyt közvetítenek.

1 régi hozzászólás

Dani hozzászólása
Dani25181
2009.09.23. 11:04

T.szerk! ill. T. törzskommentelők! Tudja valaki, mi miért nem pályáztunk? (A fedett uszoda hiánya miatt? Hisz se uszodánk, se sportdiplomáciánk)