FACEBOOK

Kezdődik a torna Korfun

Kezdődik a torna Korfun
hozzászólás, 2011.06.24.

A magyar válogatott mától három napon át Korfun vesz részt nemzetközi tornán. Az ellenfelek sorrendben: Spanyolország, Oroszország, Görögország. Úti riportunk:


Korfui tudósításaink a Volvo
Autó Hungária Kft. támoga-
sával készülnek

A Ferihegyi találkozóra érkező csapattagokat rossz hír fogadta: Benedek Tibor másodedzőt a csapat orvosa, Gábor Tóni bácsi egy nappal korábban nagyon magas lázzal bevitte az Uzsokiba, ahol kivizsgálásra bent tartották a háromszoros olimpiai bajnokot. Tibi így természetesen nem utazhatott el a csapattal Görögországba - ezúton kívánunk neki a játékostársak és a stáb nevében is mielőbbi gyógyulást!

Athénig az út nyugodtan telt. Tetszett, hogy a műanyagzacskóba csomagolt szendvicsből némely pólósnak azonnali repetát kínált a légiutaskísérő - szerintem még így is csekély kárpótlás volt ez a játékosok és a turista osztály üléseinek méretkülönbségét tekintve...

A görög fővárosban több órás várakozásra volt szükség, majd amikor beszállás következett a Korfura induló járatra, kiderült, hogy a tornán részt vevő spanyol és görög csapat is ugyanezen a gépen utazik. Még az athéni tranzitban kedélyesen elcsevegett egymással a két Varga-testvér és Xavier Garcia, a Primorje Rijeka három sztárja, akik péntek este ellenfélként szállnak vízbe. Örömmel regisztráltuk, hogy tagja a spanyol csapatnak Szirányi Balázs is.


Korfun a csomagok kézhez vétele után (mindenkié meglett!) a csapat átbandukolt a repülőtér szomszédságában lévő uszodába, amely egyáltalán nem váltotta valóra álmainkat. Nyitott, tengerre néző medencére számítottunk, e helyett ipari telepen lévő nem túl látványos, viszont borzasztóan levegőtlen, meleg fedett uszodában találtuk magunkat. A dekorációból láthattunk, bizony nincs tévedés, itt lesz a torna - a részvevők és a bírók országának nemzeti zászlói már a helyükön.

Kemény Dénes némiképp megtréfálta a kissé elcsigázott társaságot. A programban este 9-től 10-ig edzés szerepelt, s azt lehetett gondolni, hogy csupán a fáradt tagok megmozgatását szolgáló, "átmosó" jellegű gyakorlásról lesz szó. E helyett iszonyú kemény programot kellett teljesíteni mindenkinek, s ami még ennél is súlyosabb: a már tényleg hullafáradt játékosok a végén sapkát húztak és egymással játszottak egykaput úgy, hogy Kemény Dénes a parton egy széken csendben ült, s elég volt kinézni rá, hogy mindenki megértse: a kapitány esetleg a következő fél órában dönt arról, hogy melyik 13 játékost nevezi a vb-re... El lehet képzelni, hogy milyen vehemenciával harcolt mindenki a vízben.

A szálloda személyzete természetesen vacsorával várta az elcsgázott magyarokat, majd mindenki nyugovóra tért. Pénteken nehéz nap lesz.

A Samardzitis Kupa programja (meccskezdések magyar idő szerint):

A magyar csapat mérkőzéseiről a helyszínről, remélhetően online élő közvetítésben számolunk be.

Péntek   

18.00 Magyarország-Spanyolország
19.30 Görögország-Oroszország

Szombat

18.00 Oroszország-Magyarország
19.30 Görögország-Spanyolország

Vasárnap

9.00 Oroszország-Spanyolország
10.30 Görögország-Magyarország



vlv-képek az utazásról


VLV-VIDEÓK:


Megérkezik a csapat Korfura


Biros Péter nyilatkozata


- Szervusz Péter, hogy utaztatok? Hogy érzed magad?

- Minden rendben volt, edzettünk. Köszönjük, jól. A lényeg akkor lesz, amikor innen hazamegyünk, vagyis inkább azt mondom, hogy a szerdai edzésen, amikor kihirdetik a 13 játékost.

- Jó, hát azért most itt lesz három mérkőzés, kicsit ez a kedvedre kell, hogy legyen, mert erősebb ellenfeleket szerettél volna, és azért a spanyolok elég erősek, a görögök tavaly elég sok borsot törtek az orrunk alá. Mit vársz ettől a három mérkőzéstől?

- Ugyanazt, mint az előzőektől. Máshogy nem lehetne megnyerni mind a három mérkőzést. Úgy érzem jobbak vagyunk már, mint tavaly voltunk, léptünk előre, de azért van még hova fejlődnünk. De látom azokat a dolgokat, amik ahhoz kellenek, hogy tényleg jó csapat legyen idén, és hát ugye jövőre, amikor én úgy gondolom, hogy igazán számítani fog.

- Nekem kicsit meglepő volt, hogy Dénes most egy elég hosszú utazás után olyan gyakorlást vezényelt, amely nagyon kemény volt.

- Pedig várható volt, hogy nem átmosó edzés lesz, talán van, aki még elhiszi a meséket, én már nem, úgyhogy valahol vártam, hogy nem az lesz, hogy lejövünk úszunk húsz hosszt, és hazamegyünk. Hát ez van, ehhez hozzá vagyunk szokva. Akinek újdonság, azt Isten hozta nálunk, de úgy érzem, mindenki számított erre.

- Milyen a hangulat?

- Én úgy érzem, hogy jó, mindenki jól érzi magát annak ellenére, hogy már ugye helyi idő szerint fél 10 van, utaztunk maajdnem fél napot, úgyhogy most már azért jó lenne egy kiadós ebéd-vacsora egyben, és utána lehessen pihenni.

- Jó pihenést, holnap találkozunk!

- Köszönjük!

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Baksa László nyilatkozata


- Szervusz Laci! Túl vagy az első görög edzésen. Milyen érzéseid vannak? Mit vársz ettől a három naptól?

- Igen, túl vagyunk rajta. A víz nagyon jó. Fura egy kicsit, hogy eljöttünk 1500 km-rel arrébb és nincsen "igazi barátkozás". Nincsen semmi baj ezzel, jó ez így ahogy van. A három naptól pedig azt várom, hogy amikor lehetőséget kapok, akkor azzal tudjak élni, és jól tudjak védeni. Igazából ezért dolgoztam egész évben. Remélem, ebben a három napban úgy fogok teljesíteni, hogy az Dénesnek tetsszen és akkor lehet helyem a sanghaji csapatban. Abszolút bizakodó vagyok, és jól éreztem most is magam a vízben.

- Én nem érzékeltem utazás közben semmilyen feszültséget, de hát azért itt adott számú helyért küzdötök. Hogy vagytok egymással? Milyen a viszony? Van-e bármi, ami beárnyékolja az itt tartózkodást?

- Igazából, ahogy mondtad, igen, jó páran pályázunk, azt hiszem talán két-három helyre. A csapat nagy része megvan, a gerinc. Mi személy szerint hárman vagyunk két helyre. Nem egyszerű a feladat, de ezt mindenki tudja és szerintem a csapaton belül nincsenek ebből feszültségek, hogy éppen most ki kivel csatázik. Ugyanolyan jó a hangulat és én úgy gondolom, hogy ez soha nem is fog megváltozni, hanem ez olyan dolog lesz, ami csak a csapatot viszi előre.
 

(Lejegyezte Romanek Brigitta)


 


Varga Dániel nyilatkozata


- Fontos volt a mai edzés, hiszen sokat utaztunk, és teljesen szokatlan helyen vagyunk. Szerintem jól sikerült olyan értelemben, hogy volt minden, tehát komplex volt. Így a lábak, karok, az összes izom, és kicsit szellemileg is beálltunk itt a tornára. A cél pedig, hogy megnyerjük mind a három meccsünket, ráadásul fejlődő, jó játékkal. Én tök optimista vagyok, hiszen az elmúlt meccsek azt mutatták, hogy jó úton vagyunk. Ezt az utat kell itt is folytatnunk.

- A repülőtéren találkoztál Xavier Garcia-val, beszélgettetek. Mondott valami olyat, ami érdekes információ? Ők hogy készülnek? Ők milyen várakozással jöttek?

- Hát azt mondta, hogy a 8 hónapos lánya már mond olyanokat, hogy habababa-hababa, erről beszélgettünk, arról, hogy milyen igazolások lesznek nálunk kint Rijekában, illetve általános dolgokról, hogy hogy edzenek, mit csinálnak. Nagy titkokat nem árult el, de lehet, hogy nincsenek is nagy titkok.

- Ha már szóba került, kik jönnek a Rijekába?

- Korábban említettem, hogy Muslim és Buljubasics érkezik Zágrábból, a Setka nevű srác és a Radics nevű kapus jön állítólag Kotorból, és ezzel elvileg megvagyunk, mert elküldtek 4-5 játékost, őket a cserepadról, vagy még oda sem jutottak. Hát azt hiszem, hogy erősödünk, ez egyértelmű.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Kiss Gergely nyilatkozata

- Szervusz Gergő! Egy újabb helyszín hosszú pályafutásod során. Hogy érzed itt magad? Mire számítasz? Mit kell elérnie a csapatnak, ez alatt a három nap alatt szerinted?


. Köszöntök minden kedves nézőt Korfuról! Nagyon szép kis sziget. Még nem láttunk sokat belőle, csak egy borzalmasan ronda uszodát és egy gyönyörű szállodát. Egy edzésünk volt eddig. Tehát még nem történt olyan érdemi rész, ami miatt jöttünk. Pénteken kezdődnek a meccsek, s azt várom elsősorban, hogy nagyon stabil, úgymond lehengerlő játékot mutassunk. Míg a tizenhárom utazót nem jelöli ki Dénes, addig nagyon nehéz arról beszélni, hogy a „finomságokat” hogy oldjuk meg, vagy hogy oldja meg a csapat. Úgyhogy azt várom, hogy ez egy nagyon nagy lépés lesz előre. Három meccset játszunk két és fél nap alatt, köztük a spanyolokkal, akik ugye az élmezőnyhöz tartoznak. Úgyhogy a holnapi meccs már nagyon érdekes lesz.

- Na most neked igazán van összehasonlítási alapod, meg tudod ítélni, hogy egy csapaton belül milyen a légkör, milyen a hangulat, mennyire feszültek az emberek, mennyire harcolnak egymásért, mennyire szeretik egymást. Ez a csapat, ami most formálódik ilyen szempontból milyen?

- A hangulat nagyon jó. Még nem érzem azt a feszültséget, ami a világbajnokság vagy bármilyen világverseny közeledét szokta jelezni minden évben. Vagyis még azért jó néhány nap áll előttünk, és jó néhány mérkőzés. Ugye a legfontosabb most ez a három és a Vodafone Kupa, ezek a mérkőzések nagyon sokat fognak számítani Sanghaj szempontjából. Fizikailag és gyakorlás szempontjából azt mondom, hogy jó nagyokat léptünk előre az elmúlt napokban. Ez még nem a VB. De a hangulat a csapaton belül nagyon jó.

- Pont ezt akartam kérdezni, tehát, hogy egymással milyen a viszony? Egymást hogy kezelik a játékosok?

- Jó. Sok izzadságszagú, kemény edzés van, amellett pedig sok a viccelődés, nevetgélés, csak mondom, amíg többen vagyunk a keretben, mint amennyi utazik, és amíg hátra vannak fontos mérkőzések a felkészülésben..., kicsit nehezebb a hangulatról beszélni. Korfu után, hazafelé vagy otthon már többet fogunk tudni, de nyilván a Vodafone kupa után meg még többet.

- Kíváncsian várjuk a holnapi bemutatkozást. Jó pihenést!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Romanek Brigitta)

 

Várható még: sok fotó.