FACEBOOK

Kemény Dénes irányítja a világválogatottat Marseille-ben

Kemény Dénes irányítja a világválogatottat Marseille-ben
hozzászólás, 2011.08.22.

Franciaország-Világválogatott gálamérkőzést rendeznek - méghozzá új szabályokkal - szeptember 10-én Marseille-ben, a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő CN Marseille otthonában. A világsztárokat Kemény Dénes irányítja a partról. A rendezvény ötletgazdájával és szervezőjével, a 9 éve Franciaországban élő és pólózó Tromler Miklóssal beszélgettünk.

- Hogy jött az ötlet?



TROMLER MIKLÓS

- Egyre gyakrabban esik szó arról: változtatni kellene valamit, hogy átláthatóbb, érthetőbb  és népszerűbb legyen ez a sportág. Az elsődleges célom a vízilabda franciaországi népszerűsítése volt, de remélem, olyan rendezvényt sikerül összehozni, amelyet nemzetközi szinten is figyelemre méltónak tartanak majd. Franciaországban most az úszás rendkívül népszerű, ezért arra gondoltam, hogy a világválogatott fellépését összekötjük egy úszógálával. Ötven és száz méteres távon rendezünk "duelleket", vagyis csak két, legfeljebb három úszó versenyez egymással. Nem akárkikről van szó, olyan nevek fémjelzik majd a gálát, mint Frederic Bousquet, Camille Lacourt, Fabien Gilot, William Meynard, s két holland lány, akik olimpiai bajnok voltak 2008-ban, most pedig világbajnokok lettek Sanghajban a 4x100 méteres gyorsváltóban: Inge Dekker és Femke Heemskerk. Ők is itt edzenek a klubban és szívesen vállalták a fellépést. Igazi szenzáció lesz, hogy a három éve visszavonult, s most visszatérő Laure Manadou-nak ez lesz az első hivatalos versenye! A gála úszó-részét egyébként egy barátom szervezi.

Az úszást övező médiaérdeklődést felhasználva szeretnék nagy hírverést teremteni a vízilabda-gálameccsnek. Itt lesz a televízió, megjelennek a nagy médiatámogatók, igazi társadalmi eseményt szervezünk, s ez jó alkalom lesz arra, hogy megmutassuk: a vízilabda kicsit más szabályokkal nagyon látványos lehet.


KEMÉNY DÉNES a vlv-nek:


- Megtisztelő a marseille-i szervezők felkérése, ez egy újabb "természetes", "lobbimentes" elismerése a munkámnak. Nyilvánvaló, hogy a játékosoknak is óriási megtiszteltetés egy ilyen meghívás és akik ott lesznek, valóban a vízilabdavilág krémjéhez tartoznak.

- Milyen szabálymódosításokkal zajlik a meccs?

- A legfontosabb talán az, hogy kisebb, 25 méter hosszú lesz a pálya. Kisebb a labda is, de a kapu mérete nem változik. A jelenlegi hat helyett csak öt mezőnyjátékos lenne egy időben vízben csapatonként.  A kiállítások nem 20 másodpercesek lesznek, hanem csak annyi büntetés sújtja majd az érintett játékost, hogy ki kell úsznia a "ketrecbe" és máris jöhet vissza. Még nem végleges, de elképzelhető, hogy semmilyen hagyományos "fault" nem lesz, vagyis a játék folyamatossága érdekében csak kirívóan durva szabálysértés esetén fújna a bíró, s ez esetben következne az imént említett rövid kiállítás. Nem cél a sportág gyökeres megváltoztatása, de jó lenne, ha a vízilabda látványos elemei jobban érvényesülnének, ezek mostanában jócskán a fizikai, az úszás- és a taktikai elemek mögé szorulnak. A felsorolt módosításokkal nem csak azt lehetne elérni, hogy a néző ne fogadjon értetlenül bírói ítéleteket, hanem egyúttal a játékvezetők beavatkozási, befolyásolási lehetősége is csökkenne.

- Mit szól mindehhez a LEN?

- Felvettem velük a kapcsolatot és nagyon nem kellett részleteznem a dolgokat. Elmondtam, hogy milyen gálamérkőzést szeretnék, javaslatot tettem a partnerkapcsolatra. Hivatalos támogatóként a LEN nem jelenik meg, de itt lesznek, hozzásegítenek minket ahhoz, hogy rendes "hivatalos" mérkőzés legyen, küldenek két játékvezetőt és delegátust. Ez azért fontos, mert a gálajelleg is kell, de az is, hogy ez a program komoly, elismert kísérlet legyen a vízilabda megújítására.  A cél az, hogy megmutassuk, új megoldásokkal ez a sport látványosabb, és érthetőbb lehet a nagyközönség számára. Aztán lehet, hogy maguk a játékosok mondják azt, hogy ez nem működik, és kívülről sem lesz olyan látványos, ahogy most gondoljuk. Derüljön ki, éppen ez a cél!

- Gondolom a helyszín a fantasztikus környezetben lévő marseille-i uszoda...


VARGA DÁNIEL a vlv-nek:


- Két gyermekkori vágyam válik valóra Marseille-ben. Az egyik, hogy tagja lehetek egy világválogatott csapatnak, a másik, hogy végre kiderül, mire vagyok képes 50 méter pillangón. Ezt a versenyszámot komolyan veszem, hiszen egy olimpikon készített fel :-):-)

- Igen. Mindent erre az egy helyre szervezünk. Lesz sajtótájékoztató, várjuk a televíziót a programra, hivatalos ebéd, hivatalos vacsora, majd egy kis buli. Sok embert várunk, én úgy kalkulálom, hogy várhatóan körülbelül kétezren lesznek jelen. Része a programnak egy konferencia is, amelynek fő előadója Kemény Dénes lesz, akit a Világválogatott szakvezetői tevékenységének ellátására is felkértem. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Dénes elvállalta mindkét feladatot.

- Mi lesz az előadás témája?

- Azt kértem, hogy három témáról is beszéljen. Az első: háromszoros olimpiai bajnok csapat irányítójaként mik az elvárásai az utánpótlás korosztályokkal (12-13, 15-16 és 18-19 évesek) kapcsolatban a fizikális, mentális, taktikai képzés terén.

Itt Franciaországban többen kértek, hogy vessem fel Dénesnek: mondjon részleteket a lefordulásos kontratámadás elemeiről, taktikai fegyverként való alkalmazásáról, ebben ugyanis a magyarok közismerten nagyon erősek.

A harmadik téma kicsit általánosabb: mi a sikeres csapatmenedzsment titka? Biztos, hogy a magyar szövetségi kapitány előadását nagy érdeklődés kíséri majd, mert a franciaországi edzők ezt a lehetőséget különleges alkalomnak tekintik majd arra, hogy fejlesszék tudásukat.

- Kik szerepelnek a világválogatottban?



VARGA DÉNES a vlv-nek:


- Nekem nagyon jó emlékeim vannak gyerekkoromból a világválogatott és valamilyen nemzeti válogatott (általában a magyar) összecsapásairól. Élesen őrzök emlékeket, Kásás-villanásokat és emlékszem a hangulatra, a miliőre. Éppen ezért nagyon-nagyon örülök, hogy most én is részese lehetek ennek. Szerintem ez megtisztelő dolog és egy kicsit alkalom arra is, hogy mi, akik a sok siker, győzelem alkalmával "kiveszünk" ebből a sportágból, egy ilyen gálán való részvétellel, a póló népszerűsítésével "tápláljuk", visszaadjunk valamit.

- Mielőtt a nevekre rátérnék, előrebocsátom, hogy ez a legkényesebb kérdés, hiszen eleve örülhetek, hogy eljön 13 sztárjátékos, ezt az időpontot is azért választottuk, mert úgy gondoltuk, hogy közvetlenül a szezon előtt talán könnyebb lesz ezt a szinte lehetetlen feladatot megoldani. Természetesen szerettem volna több magyart hívni, de például Kásás Tomi és Benedek Tibi csapata, a Pro Recco a szervezés kezdetekor jelezte, hogy a gálamérkőzés időpontjában dél-amerikai túrán vesz részt. (Mára egyébként kiderült, hogy a brazíliai út elmarad - a szerk) Szívesen láttam volna az all star-csapatban Biros Pétert, Kiss Gergelyt és Kis Gábort is, de a klubjukban végzett munka miatt ők sem tudnak jönni.

Ezek után országonként mondom a meghívottakat:

A németektől a kapus Alexander Tschigirre számítunk. A sanghaji vb-n aranyérmet szerzett olasz pólót Alberto Angelini képviseli (szerettem volna Tempestit is hívni, de ugye ő is reccós...).

A horvátok közül Samir Baracs, Maro Jokovics és Niksa Dobud jelezte, hogy jön, Montenegrót Predrag Jokics képviseli. A szerbektől a kapus Slobodan Soro és a már most legendás Vladimir Vujasinovics érkezik. Még várjuk a szintén meghívott Vanja Udovicsics válaszát. (Ha Udovicsics marad a Mladost Zágrábnál, akkor nem kérdés, hogy részt vesz a gálán, hiszen a szóban forgó hétvégén az Euroliga egyik selejtezőcsoportjának helyszíne Marseille, s a Mladost itt szerepel - a szerk.)

Varga Dánielt és Varga Dénest nem kell bemutatni...

A spanyol pólót Xavier Garcia képviseli, a románt pedig Cosmin Radu, a sanghaji vb gólkirályi címét elnyert center, aki a nyáron éppen a Mladost Zágrábhoz igazolt.

- Te játszol a francia válogatottban?

- Nem-nem. Kérdezték többen is ezt, rengeteg dolgom lesz, a szervezés nagyon sok energiát emészt fel, nem lehet egyszerre csinálni a kettőt. Sajnos...

(Lejegyezte: Varga Bogi, Ötvös Csilla)


2 régi hozzászólás

dani007 hozzászólása
dani00734146
2011.09.10. 18:59

Szerintem hülyeség, hogy Dobud-ot is meghívták a gálára, a bronzmeccsen történtek után. Főleg úgy, hogy az \"áldozat\", Varga Dani is ott van....

pif hozzászólása
pif33948
2011.08.22. 14:31

Az mti és így a legtöbb magyar médium a szabálymódosításról szóló bekezdést Kemény Dénesnek tulajdonítják, talán a tördelés miatt értették félre (a bekezdés mellett látszik a fényképe). \"...a vízilabdavilág krémjéhez tartoznak - nyilatkozta Kemény, aki a szabálymódosításokról is beszélt: - A legfontosabb talán az, hogy...\" T Szerk-k, ha gondoljátok szóljatok!