FACEBOOK

Még egyszer a kupahétvégéről

Még egyszer a kupahétvégéről
hozzászólás, 2011.09.26.

A Vasas, a Honvéd és a Szolnok egy-egy válogatott játékosát kértük visszatekintésre a sikeresen zárt kupahétvége után.

A Vasas Zágrábban a Savona és a Panathinaikosz legyőzésével érte el a továbbjutást jelentő második helyet csoportjában és került a Bajnokok Ligája főtáblájára.

VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Mindenképp tanulságos volt, főleg a Zágráb elleni meccs. Szerintem csapatépítésnek is nagyon jó volt ez a túra, hiszen ugye négy napot együtt voltunk. Nyilván még idény eleje van, nem úgy működik minden, ahogy mondjuk majd az év végén fog, de ez egy jó túra volt, főleg ahhoz, hogy egy kicsit összecsiszolódjunk.

- Mennyire forgott veszélyben a továbbjutás? Ugye nagyjából a Savona ellen dőlt el minden.

- Szerintem egy percig sem.

- Amikor a Savona hárommal ment, nem féltél?

- Nem gondoltam olyanra, hogy esetleg kikaphatunk. Mert ez az első negyedben volt és egy meccs négy negyedig tart, ami nagyon hosszú idő. És nekem lett igazam.

- Minek tulajdonítható, hogy a Vasas-gólok többségét a két balkezes lőtte?

- Most így jöttek ki a szituációk és szerencsére éltünk a lehetőségekkel.

- Hogy értékeled a csapat teljesítményét?

- Kezd összejönni a társaság és Drasko egyre jobban beilleszkedik.

- Személy szerint neked miről marad emlékezetes ez az út?

- Örülök, hogy tudtam lőni négy gólt a Savonának, egyébként semmi érdekesség nem történt kint velünk.

- Hogyan tovább?

- Hétfőre szünnapot kaptunk, ami nagyon jól jött, mert azért három nap alatt három meccset játszottunk, plusz az utazás, úgyhogy elfáradtunk. kedd reggel viszont már edzés. Bizakodó vagyok, szerintem jó úton járunk a céljaink eléréséhez.


A Honvéd Tbilisziben játszott az Eurokupa első selejtezőkörében és valamennyi ellenfelét legyőzve lett csoportelső. A siker értékét nem is annyira az ellenfelek ereje adja meg, hanem az, hogy a fél csapat ismét vírusos fertőzéssel küszködött az út során. A hétfői sorsolásnál eldőlt, hogy a második kvalifikációs kör csoportmeccseit a Honvéd rendezheti meg: a Sturm Csehov és a Würzburg egyikének legyőzése már továbbjutást jelent.

SZIVÓS MÁRTON a vlv-nek:

- Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk a csoportot. Ezzel a céllal mentünk ki, s teljesítettük, annak ellenére, hogy közben felmerültek bizonyos rajtunk kívül álló problémák, amiket elég nehéz volt – és talán még most sem sikerült teljesen – orvosolnunk.

- Konkrétan a hasmenésre gondolsz?

- Konkrétan a hasmenésre, és a lázra, ez a szokásos grúziai „ajándék”, amit kapunk, vagy kapnak azok a csapatok, amelyek oda mennek játszani. Remélem, hogy a LEN-vezetők – ha a múlt éviből nem tanultak – most már ezt csak le fogják reagálni, és több tbiliszi, vagy grúz Eurokupa-selejtezőt nem engedélyeznek. Mert gyakorlatilag nem csak mi, hanem a többi csapat is megsínylette a helyszínt, azt hiszem, egyedül a horvátoknál nem volt beteg. A hollandok például nem tudtak kiállni az utolsó napon, két játékosnak a hasa ment, a többiek belázasodtak. Tehát valami elképesztő.

- Szép! Azt lehet tudni, hogy ezeket mitől kapjátok el?

- Ha tudnánk, hogy mitől kapjuk el, akkor nem kapnánk el.:-)

- Csak gyűlnek a tapasztalatok ugye, mert tavaly is ez volt, meg idén is…

- Én most viszonylag – lekopogom – , de még jól vagyok. Talán azért nem kaptam el semmit, mert nem is ettem semmit.

- Úgy könnyű, igen! Akkor csak az ivásra kellett vigyázni.

- Egy csokimárkának a csokiját ettem, az alpesi tehén csokiját, meg vajas kenyeret. Ezeket szokták egy idő után vajas kenyér túrának hívni.:-)

- Mi van a grúz konyakkal? Az például tisztítja, fertőtleníti a gyomrot.

- Megmondom őszintén, hogy mi jobban hittünk a magyar pálinkában.:-)

- És vittetek? Vagy nem eleget?

- De, vittünk természetesen, ilyenkor ajánlott is minden este, vagy étel után elfogyasztani egy picikét, hogy a gyomrunkat helyre rakjuk. Ez többé-kevésbé sikerült is, csak négy ember betegedett le. Azért is örülök, mert így álltunk ki a horvátok ellen, hogy gyakorlatilag tízen voltunk, de ebből mondjuk Mátyás Zoli félig betegen vállalta a játékot, és több játékosnak is voltak gyomorproblémái. Mégis nyerni tudtunk a Medvescsak ellen, úgy, hogy senki nem volt fizikálisan a topon. Ennek nagyon örülök, ez szerintem egy fontos dolog.

- Jó, és úgy az egészet szakmai szempontból hogy értékeled?

- Ha ezt most nekem értékelnem kéne, akkor lehet, hogy eltiltanák a magyar vízilabdát.:-) Megmondom őszintén, nem tudom, kinek jó ez, hogy első selejtezőkört rendeznek, ahol ötből négy, vagy hatból négy csapat továbbjut. Mindenki gondolja át, hogy kinek jó ez?!

- Mi az, amit ebből az egész útból pozitívumként el tudsz mondani azon kívül, hogy tartalékosan vertétek a Medvescsakot?

- Ettől függetlenül mindenképp jó, hogy ezek – bármennyire is ilyen, vagy olyan mérkőzés egyik-másik – tétmérkőzések, amikre oda kell figyelni. Oda is figyeltünk rájuk, természetesen. Így a bajnokság előtt ez egy fontos állomás volt. De csak akkor, hogyha a hét végéig a betegek ki tudják magukat kúrálni. Különben nem érte meg kimenni azon kívül, hogy kötelező volt a LEN Kupa-selejtező miatt.

Talán még annyit, hogy szeretnék gratulálni az összes magyar csapatnak a hétvégi produkciójához! Én úgy gondolom, az, hogy a magyar klubok ilyen sikeres hétvégét értek el - nagyon nagy szó. További sikeres folytatást kívánok mindenkinek nemzetközi téren!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


A Szolnok úgy szerezte meg az első helyet Bogliascóban, az Eurokupa-selejtezőcsoportban, hogy a házigazdákkal döntetlenre mentett egy korábban már megnyert, aztán majdnem elvesztett meccset, s nagyon megszórt mindenki mást. A sorsolás lehetett volna szerencsésebb is, az újabb kvalifikációt Nizzában kell kivívni a helyi Nice és a Savona ellen. (Elegendő a második hely.)

KIS GÁBOR a vlv-nek:

- Nagyon örülök a csoportelsőségnek, meg annak, hogy rutint is tudtunk szerezni. Sok játékosnak ez volt az első LEN Kupa- és egyáltalán, nemzetközi mérkőzése, ezért nagyon tapasztalatlanok voltunk. Ám ennek előnye is van, például sok játékos lőtt itt először gólt a LEN Kupában, és hát nyilván hozzák majd a süteményeket :)

- El fogtok hízni. Téged is érint a dolog? Nem dobtál még a LEN-kupában gólt?

- De, de hát a Szolnok színeiben még nem lőttem gólt sem a LEN-kupában, sem a bajnokságban, meg itt a születésnapom, úgyhogy mindenképpen én tartozom először süteménnyel. A viccet félretéve: egy jól sikerült hétvége volt.

Mivel a Bogliascót nem tudtuk megverni, nagyon hajtottunk az izraeliek ellen, bíztunk abban, hogy a gólarányunk jobb lesz, és végül ennek köszönhetően lettünk csoportelsők. Úgy gondolom, hogy a Bogliascót meg kellett volna vernünk, mert már az első negyedben 3:0-ra el tudtunk menni. Utána volt egy kis rövidzárlat ismét, ami szokott lenni, így lett belőle döntetlen. A végén még örültünk is neki, mert az utolsó tíz másodpercen belül lőttük az egyenlítő gólt. Úgy gondolom, hogy ezt a csapatot simán meg kellett volna vernünk, de semmi baj nincs, ez most így sikerült. Az a lényeg, hogy csoportelsők lettünk. Végül is veretlenek vagyunk még az idei összes mérkőzést tekintve. Rengeteget kell még fejlődnünk, de így kezdésnek nagyon jól sikerült minden.

- Csiszolódtatok mindenféle szempontból? Egy ilyen túra erre alkalmas.

- Igen, ahogy mondod, egy ilyen túra sokat számít a csapat összeszokásában, főleg egy ilyen társaságnál, amilyenek mi vagyunk, hogy elég nagy játékosmozgás volt a keretben. Én úgy veszem észre, hogy nagyon jó a csapathangulat, rég éreztem ilyen jó légkört, mint itt. Mindenki nagyon jóban van mindenkivel, úgyhogy ez nagyon biztató a jövőre nézve. Nekem már voltak olyan tapasztalataim, hogy ahol nagyon jó a csapatszellem, ott ebből rengeteg erőt merített a csapat, és ezt meg is tudta mutatni a bajnokságban, úgyhogy minden jel biztató. Egyedül Komlósi Peti nem tudott játszani ezeken a LEN-kupa csoportmérkőzéseken, mert sérült volt, de most pihent, ezért kedden a Szentes ellen, ha minden jól sikerül, már ő is segíthet a csapatnak. És hát nekünk a keddi meccs után nyilván a Szeged-mérkőzés lesz a legfontosabb, ami jövő kedden lesz. Természetesen a Szentest sem vesszük félvállról, mert azért a kupamérkőzésen nem sikerült őket úgy megverni, ahogy szerettük volna, úgyhogy mindenképp komolyan állunk hozzá.

- Mit szólsz a sorsoláshoz?

- A mi csoportunk, meg a Honvéd csoportja háromcsapatos. A helynek örülünk, nagyon szép helyen leszünk, Nizzában, úgyhogy azzal minden rendben van. Én nem tudom, úgy tudom, hogy most a Nizza nem egy acélos csapat, de ott van a Savona, amely azért a hétvégi Euroliga-mérkőzésein is megmutatta, hogy erős, a Zágrábbal döntetlent játszott, a Vasastól kikapott ugyan, de már 4:1-re vezetett. Úgy gondolom, hogy a Nizza-mérkőzés kötelező győzelem, a Savonát meg meglátjuk. Olyan célokkal, amilyen céljai vannak most ennek a csapatnak, a Szolnoknak, nagyon komoly és szoros mérkőzést kell játszanunk a Savonával is, de hát majd kiderül. Az előző beszélgetésünkben említettem, hogy még saját magunkat sem ismerjük igazán, ezért nem nagyon tudok tippelgetni. Most már kezd azért valamilyen szinten kialakulni a kép, látom az elképzelést a csapaton, de hát azért még messze vagyunk attól, amit tudunk, úgyhogy nem merek semmit mondani. Ennek ellenére azt mondom, hogy a Savonát is meg kell próbálnunk megverni, de ha még nem is sikerül, akkor is szoros mérkőzésre számítok.

- Köszönöm szépen! Isten éltessen sokáig téged! Ezt a születésnapi sütit hogy fogod megoldani? A szentesi meccsre viszed?

- Nem, a meccs előtt nem merem, valószínűleg a következő edzésen oldom meg ezt a feladatot.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)