FACEBOOK

Győztes rajt a Volvo Kupán

Győztes rajt a Volvo Kupán
hozzászólás, 2012.01.06.

Magyarország közönségszórakoztató játékkal simán legyőzte Kanadát a székesfehérvári Volvo Kupa nyitónapján. Két újoncot avattunk Turzai Gábor és Decker Attila személyében. A világbajnok olaszok meglepetésre kikaptak a németektől. Gólok, nyilatkozatok, fotók.

VI. Volvo Kupa, Székesfehérvár, első nap

Olaszország-Németország 8:9 (3:1, 3:2, 0:3, 2:3)
Volvo Kupa, Székesfehérvár. v.: Margeta (szlovén), Schwartz (izraeli)
Olaszország: Pastorino - Perez, Giacoppo 1, Figlioli 2, Giorgetti, Felugo, Figari, Gallo 2, Presciutti 2, Fiorentini, Lapenna 1, Deserti, Rizzo. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Németország: Tchigir - Wollthan, Schroedter, Real, Stamm, Politze 2, Bukowski, Schüler 2, Kreuzmann, Oeler 3, Roessing 2, Eidner. Szövetségi kapitány: Hagen Stamm
Gól - emberelőnyből: 1/12, ill. 4/13
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -/-
Kipontozódott: Real (19.p.), Giorgetti (32.p.)


vlv-képek


Magyarország-Kanada 11:6 (3:2, 4:2, 3:1, 1:1)
Volvo Kupa, Székesfehérvár. v.: Radicsevics (horvát), Stavropoulosz (görög)
Magyarország: Baksa - Török 1, Madaras 1, Varga Dénes 2, Kásás 2, Katonás, Kiss G. 1, Szivós, Varga Dániel, Biros 2, Steinmetz Á. 2, Turzai, Decker A. (kapus). Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Kanada: Randall - Kudaba, Vikalo, Constantin-Bicari 1, Boyd 2, Robinson, Xonway, Graham 1, Feltham 2, Diggle, McElroy, Alekszics. Szövetségi kapitány: Dragan Jovanovics
Gól - emberelőnyből: 3/9, ill. 1/9
Gól - ötméteresből: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Varga Dániel (26.p.), Madaras (27.p.), Boyd (28.p.)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A MÉRKŐZÉSRŐL

CSURKA GERGELY BLOGBEJEGYZÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL


vlv-képek

VLV-VIDEÓK (SportKlub és vlv):

1:0 - Madaras gólja


1:1 - Constantin-Bicari


1:2 - Feltham első gólja


2:2 - Biros első gólja


3:2 - Varga Dénes első gólja, ötméteres


4:2 - Varga Dénes második gólja


4:3 - Boyd első gólja, ötméteres


4:4 - Boyd második gólja


5:4 - Kiss Gergely gólja


6:4 - Steinmetz Ádám első gólja


7:4 - Kásás első gólja


8:4 - Steinmetz Ádám második gólja


8:5 - Graham gólja


9:5 - Török gólja


10:5 - Biros második gólja, ötméteres


11:5 - Kásás második gólja


11:6 - Feltham második gólja



Kemény Dénes nyilatkozata


- Gratulálok Dénes! Kötelező győzelem volt, szépen meg is szereztétek. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

- Azt látom a csapaton, hogy azok a játékosok, akiknek feszültnek kellene lenniük, mert közeledik a csapatkijelölés, azok egész jól hozzák a tudásukat, akik pedig gazdálkodnak a saját formájukkal, azok láthatólag még takarékon vannak. Ez általában ebben az időszakban úgy szokott lenni, hogy a meghatározó biztos játékosok a húzók, és a többi bizonytalanabb, ezért én most azon kell, hogy dolgozzak, hogy a legjobb játékosok, akik ma saját formájuk szerint csak a tudásuk egy részét produkálták, segítsék a többieket jobban már holnap. Azzal, ha ők sokkal közelebb teljesítenek a saját tudásukhoz, segítik a feszültebb játékosokat, akik a bekerülésért küzdenek.

- Összességében elégedett vagy a mai teljesítménnyel?

- Volt egy-két elnézés, rossz szögből meg tudták játszani a játékostársaikat a kanadaiak, úgy, hogy hibázott a medence szélén a védőnk. Volt egy-két ilyen hiba, de úgy gondolom, hogy ennyi talán még bele is fér, hiszen öt gól már Kanadától sem tűnik soknak a mai világban. Elöl viszont sok maradt a csapatban, leginkább az, hogy körülbelül a helyzetek felét értékesítettük. Azért nem annyira „akciós” ez a csapat, hogy a helyzetek felét értékesítsük. De lehet, az lenne a baj, hogy ha ma 100 százalékot nyújtottunk volna, mert akkor mit csinálunk két hét múlva.

- Holnap este azért itt presztízsmeccs lesz, azért annak van tétje. Benne kell hagyni az emléket az ellenfélben, gondolom, úgy is készülünk…

- Ez egy presztízsmeccs lesz, így van. Vesztenivalónk nekünk van, ez adja a meccs nehézségét számunkra. Őnekik meg az lesz a nehéz, hogy egy jó csapat ellen játszanak. Szerintem most valamivel jobb a magyar válogatott, bár összetételében, formájában még nem tudom megítélni az olasz csapatot. Szerintem tudásban mi vagyunk az erősebbek - talán egyébként Zágrábban is mi voltunk, csak ott sajnos ez nem derült ki -, úgyhogy ugye tudás szorozva formával, és az a feszültség, ami bennünk inkább meglesz hazai közönség előtt, mint bennük - elég visszagondolni a tavalyelőtti szicíliai mérkőzésre, ahol az idegenben játszás nekünk adott olyan plusz erőt, hogy már 9 góllal vezetünk. Úgyhogy szerintem nehéz meccs lesz, de nem baj! Vannak másfajta pszichés terhelések egy világversenyen, ez kicsit más fajta, de ugyanolyan súlyú.

- Köszönöm, kíváncsian várjuk a szomba estét! Jó pihenést!

(Lejegyezte: Varga Bogi)



Biros Péter nyilatkozata


- Gratulálok, Péter. Hosszú útra indultok, ez az első lépés, és megvan a győzelem. Mennyire vagy elégedett?

- A győzelemmel mindenképpen. Ahogy mondtuk, ugye első meccset játszottunk persze edzőmeccset, de hát az nem ugyanaz, mint mikor élesben kell játszani. Nem azt mondom, hogy kezdetleges, látszik, hogy vannak olyan játékosaink, akik összeszokottak, tudják, hogy mit csinál a másik a következő lépésben. Hát ezek együtt játszanak már nagyon régóta, de úgy érzem, hogy mindenki hozzátette saját magáét, amit kellett. Kicsit több gólt vártam magunktól, hátha holnap többet lövünk, de úgy érzem alapjában véve a védekezésünk többé-kevésbé jól működött, úgyhogy elsőre én azt mondom, hogy jó volt. Holnap jön az a csapat, amely a mi mércénk lehet, de hát ma meg kikaptak. Lehet, hogy az utolsó két meccs azért tényleg keményebb lesz sokkal. Fizikálisan ez is az volt, de a következők még nehezebbek lesznek lesznek.

- Köszönöm szépen, jó pihenést!

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Baksa László nyilatkozata


- Gratulálok Lacika, jól is védtél, nem csak simán megnyertétek és nem csak egy újabb strigula a válogatottság mellé.

- Örülök, hogy így látod, nehézkes volt egy kicsit úgy gondolom azért, hogy első meccs volt az idei évben így együtt. Lehetett  volna nagyobb arányú győzelem is, de úgy gondolom, hogy elsőre ez ilyen volt, így kellett, hogy legyen, így adta a sors. Örülök, hogy azt látod, hogy jól védtem, azok az emberek is akik körülvesznek azt mondják, hogy jól védtem, de ismernek és vannak azért még lehetőségek, még jobban is védhettem volna - ez így van. Örülök, hogy nyertünk és örülök, hogy sikerült hozzájárulnom nekem is a győzelemhez egy picit.

- Milyen lesz a csapat?

- Több emberrel beszélgettem már erről, nem is tudom, hogy mondjam, fejben nagyon rendben van a csapat. Remélem ez az Európa-bajnokságon is meg fog látszódni a csapat teljesítményén, attól függetlenül, hogy nem tudjuk, ki az a 13 játékos, aki megy az EB-re. Ennek a csapatnak nagyon nagy esélye van arra, hogy jó helyen végezzen az Európa-bajnokságon.

- Köszönöm szépen.

- Én is köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)



Katonás Gergő nyilatkozata


- Gergő, szívből gratulálok az újbóli válogatott szereplésedhez! Légy szíves mondd el, hogy érezted magad, milyen élményekkel gazdagodtál ma este!

- Köszönöm a gratulációt, nagyon jól éreztem magam. Jó erőben voltunk, jól is játszottunk azt gondolom. Helyenként voltak hibák, de így, még az elején, ez megengedhető. Fokozatosan fogunk gondolom formába jönni, és egyre jobbak leszünk.

- Hogy érezted, mikor nyertétek meg a meccset? Elég szoros volt az elején. Aztán elfáradt az ellenfél?

- Hogy a félidőben még nem vezettünk hat-hét góllal, az egy dolog, viszont egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy mi lesz a vége. Ügyes fiúk, szívós csapat ez a kanadai, egész jól megtanulták azt a játékot, amit játszanak. Fegyelmezettek, nehéz róluk lefordulni, így azért nehéz őket most sok góllal megverni.

- Mit szóltál az olaszok vereségéhez?

- Meglepetés, de félidőben vezettek simán, aztán a németek egy nagyon acélos második félidőt produkáltak, és azt gondolom, hogy megérdemelten nyertek.

- A holnapi meccstől mit vársz?

- Győzelmet.

- Játszani fogsz?

- Nagyon remélem!

- Köszönöm szépen, gratulálok!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Turzai Gábor nyilatkozata


- Gábor, elérkezett ez a pillanat is, szívből gratulálok! Milyen érzéseid vannak most?

- Köszönöm szépen! Borzasztóan boldog vagyok, és büszke is magamra, hisz soha nem gondoltam volna, hogy ilyen világklasszisokkal, olimpiai bajnokkal valaha is fogok együtt edzeni, majd játszani.

- Milyen volt szakmai szempontból, hogy érezted magad? A társakkal milyen volt az összhang?

- A társakkal elég jól kijövünk egymással, az idősebbek próbálnak segíteni. Ha hibázunk, vagy valamit jól csinálunk, mindig mondják, hogy mit kéne, hogy kéne. Világklasszisokról van szó minden értelemben.

- Volt olyan jelenet, amire emlékezni fogsz, az alatt az idő alatt, amíg bent voltál?

- Úgy gondolom, hogy minden pillanatra emlékezni fogok, hisz ahogy mondtam, nem gondoltam volna soha, hogy játszani fogok. Úgyhogy ennek a négy-öt percnek, amit játszottam, minden egyes pillanatára emlékezni fogok.

- Gábor, gratulálok még egyszer, és nagyon hosszú pályafutást kívánok a magyar válogatottban!

- Nagyon szépen köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Decker Attila nyilatkozata

- Attila, szívből gratulálok a bemutatkozásodhoz, egy gólt kaptál, azt hiszem, hogy elégedett lehetsz. Milyen érzéseid vannak most?

- Köszönöm szépen Kemény Dénesnek, hogy szerephez jutottam! Igazából nagyon örültem, attól függetlenül, hogy 5 percet játszottam, ez nagy dolog az életemben, szerintem a többieknek is, akik most debütáltak. Turzai Gábor is marhára örül szerintem ennek a dolognak reméljük, hogy minél több szerepet fogunk kapni.

- Mivel jár ez a te pénztárcád szempontjából ez a válogatottság? Úgy értem, hogy milyen süteményeket kell prezentálnod?

- Gergő, már mondta, hogy Sacher tortát kér, mindenki bejelentette, igazából meg van a lista már. Gergő nagyon éhes most, félek egy kicsit tőle, de a viccet félretéve mindenki mondta, hogy jöhet a süti. Valószínű, hogy itt most nem tudom megvalósítani, de lehet, ha nem akkor majd hétfőn vagy kedden meg lesz a sütemény.

- Hogy gondolod fogsz még védeni a fehérvári tornán?

- Ezt Dénes tudja, de most, hogy így alakultak a meccsek, nem tudom. Ha fogok védeni, akkor megpróbálok minél jobban felpörögni, és minél jobb teljesítményt nyújtani. Örülök, hogy a magyar válogatott színeiben játszhatok, ez fontos.

- Nagyon ideges voltál?

- Persze volt bennem drukk, ideges voltam, de nem olyan nagyon egyébként. Ha én védtem volna az egészet, lehet idegesebb lettem volna, így igazából annyira nem voltam ideges.

- Attila, gratulálok és hosszú pályafutást kívánok a válogatottban!

- Köszönöm és remélem, hogy sok sikereket elfogunk érni.

(Lejegyezte: Tina)



Kiss Gergely nyilatkozata


- Gatulálok a győzelemhez! Nem tudom jól vettem-e észre de ma nagyon sokat voltál vízben Talán többet mint amennyit általában szoktál lenni. Mi az oka ennek?

- Oly sok szépet és oly sok jót kaptam Madaras Norbitól, de most visszafizettem a kölcsönt neki, mert szegény beszedett két kiállítást és azzal a koncepcióval mentünk neki a mai meccsnek hogy a klasszikus jobboldali emberek közül csak ketten játszunk a Norbi és én. Ezért az ő hiányában többet kellett vállalnom, úgyhogy rendesen el is fáradtam. Sajnos magunk alatt is vágtuk a fát. Önkritikusnak kell lennünk, sok helyzetet hagytunk ki, sokkal több gólt is lőhettünk volna. Az év első meccse a magyar válogatottnak valahogy mindig így alakul, kicsit nyögvenyelős, bent maradnak gólok a zsákban és egy-két elkerülhető gólt is kapunk. Ez így volt most is. A meccs előtt éreztem, hogy jó lenne ezt elkerülni rutinból, - elég rutinos csapattal kezdtük a mérkőzést, - de mégsem sikerült. Úgy látszik ez most már bennünk van genetikailag. Úgyhogy ez nagyon fontos feladat lesz, az EB-n például már az olaszok elleni nyitómeccsre fel kell tudni pörögnünk. Határozottan, de mégis lazán kell játszanunk nem túlizgulva az eseményeket, mert ugye azzal a győzelemmel akár a négybe jutást is be lehet biztosítani az EB-n ami azért fontos lenne.

Úgyhogy a holnapi olasz meccsnek egy kicsit "egymásnak esős", egy kicsit puhatolózós jellege is lesz. A kettő talán ellentmond egymásnak, de az olaszok biztos nagyon hajtani fognak a mai vereségük után, fel akarnak mutatni valamit. Nekünk pedig ugye a saját közönségünk és a saját elvárásaink miatt kell nyerni. Ennek ellenére nem tudom, hogy ők mennyire fognak taktikázni, elővesznek-e minden taktikai elemet a repertoárból vagy esetleg csak egy-két dologgal próbálnak minket legyőzni, a többit meg tartogatják Eindhovenre – ez legyen az ő dolguk. Valószínűleg mi sem fogunk száz százalékos palettát bemutatni, de harcosságban és elszántságban mindenképpen 100 százalékot kell nyújtani, ha meg akarjuk verni a világbajnokot.

- Nyilván a tornát is meg akarjátok nyerni. De mennyire van az a fejetekben, hogy nem árt nyomot hagyni az ő fejükben, hogy ellenetek mire számíthatnak.

- Abszolút! Mi magyarok mindent komolyan veszünk, hát még egy Volvo Kupán, az olaszok ellen, akik megnyerték a VB-t fél évvel ezelőtt. Ennél jobb motiváció nem kell, hiszen nagyon sok sarkalatos pontja nincs a felkészülésnek. Évek óta - tapasztalatból mondhatom, - néhány nagyon kemény edzést kell túlélni, végighajtani 180-200-as pulzussal, a többi azért könnyebb egy kicsit, de zok is 3-4 órásak. Megyünk majd Horvátországba a horvátokkal edzőmeccset játszani. Ennek is lesz tétje, hiába barátságos, meg kell mutatnunk, hogy ott vagyunk minden pillanatban a nyakukon és hogy jobbak is vagyunk náluk. Ilyen lesz a holnapi mérkőzés is. Egyrészt a Volvo Kupa megnyerése lehetetlen az olaszok legyőzése nélkül, másrészt az EB-csoportmeccs szempontjából is fontos lesz.

- Köszönöm! Este találkozunk! Jó pihenést!

- Köszönjük szépen!

(Lejegyezte: P. K. T.)



Steinmetz Ádám nyilatkozata (SportKlub)

- Köszönöm szépen a  gratulációt. Azt hiszem, hogy ez az egész csapatnak szól, hiszen azért legyűrtük a kanadaiakat, akik felvették a kesztyűt. Nagyon jól kezdték a mérkőzést és külön öröm számomra, hogy itt Fehérváron játszottunk, ahol most már sajnos nincs első osztályú csapat, de a nézők azért szeretik a magyar vízilabdát és ilyen szép számmal kijöttek, valószínű, hogy holnap még nagyobb publikum előtt fogunk játszani. De a lényeg az, hogy ez egy nagyon fontos meccs volt az az EB-felkészülésünkben. Nagyon rövid ugye ez az időszak, a klubszezon közé van bepréselve az Európa-bajnokság. Nagyon rövid a felkészülési idő. Ezek a mérkőzések kellenek ahhoz, hogy taktikailag összeszokjunk és összecsiszolódjunk.

- Nagyon jól működtek a vízben a páros kapcsolatok, gondolom, tetszettek neked is ezek a figurák.

- Hát igen régi szokásához híven Gergő azért ma is adott néhány gólpasszt. Valóban évek óta játszunk együtt és ahogy már az elején is említettem, több klubból jöttünk össze most is nagyon fontos, hogy érezzük egymást... Kásás Tamás visszajövetelével szerint hatékonyabb lesz mind a támadó- mind a védekező játékunk. Úgyhogy nagyon bizakodó vagyok ez Európa-bajnokságra. A vb-n egy hajszál választott el minket az éremszerzéstől és bízom benne, hogy Tamás személyével ez a plusz a mi javunkra fogja elbillenteni a mérleg nyelvét.

- Ha már Eindhovent szóba hoztad Szabó Zoltán szakértőnkkel és Kemény Dénessel is beszélgettünk a felvezető műsorban arról, hogy nagyon nehéz két ilyen versenyen egy éven belül  csúcsformában lenni. Hogy látod azt a kérdést?

- Hát mondjam azt, hogy játékosként meg nagyon nehéz egy éven belül 80 tétmérkőzésen csúcsformában lenni. Tehát igen, van az Európa-bajnokság, utána már február elején folytatódik a klubszezon. Jómagamnak a Vasas kapitányaként össze kell rázzam a csapatot a Bajnokok Ligájára, utána magyar bajnokság - nagyon kiegyensúlyozott most a magyar bajnokság mezőnye. Úgyhogy ott is kiegyenlített küzdelem várható. Majd utána természetesen az egész szezonnak a zárásaként, mintegy megkoronázásaként jön a várva várt olimpia, ahol nem is lehet más a célunk mint a címvédés.

- Ez legyen a végszó. Ehhez kívánok nagyon sok sikert! Jó pihenést és holnap találkozunk! Jó étvágyat neked is!

- Köszönöm!

(Lejegyezte :P. K.T.)


A Volvo Kupa további programja:

január 7., szombat

18.30 Németország-Kanada

20.30 Magyarország-Olaszország SportKlub, vlv, vodapolo ÉLŐ

január 8., vasárnap

9.00 Kanada-Olaszország

11.00 Magyarország-Németország SportKlub, vlv, vodapolo ÉLŐ