FACEBOOK

Manhattan Steakhouse vs. magyar pólóválogatott

Manhattan Steakhouse vs. magyar pólóválogatott
hozzászólás, 2012.01.24.

Keddre abszolút, teljes és visszavonhatatlan szünnapot kapott a magyar csapat Eindhovenben. Mehetett, ki merre látott.

Hétfő este azonban még közösen rúgtak ki a hámból. Eindhoven belvárosába a Manhattan Steakhouse nevű vendéglátóipari létesítménybe látogattak el közösen, a vacsorán a játékosokkal együtt ott voltak a stáb tagjai is. A program bevallottan nem kizárólag a "csapatépítésről" szólt, egyszerűen egy jót akartak enni a fiúk! A szállodában ugyanis bármennyire jó a koszt, a legalább három-négyféle ételből álló választék egy idő után egyhangúvá válik - s ez az idő most, túl az EB felén, elérkezett. A marhahús professzionális elkészítésének ismert éttermében 18, 25 és 45 dekás húsdarabok közül lehetett választani és kémeink jelentése szerint a magyarok természetesen nem aprózták el a dolgot. Beszéltünk játékossal és stábtaggal is, egybehangzó volt a vélemény, hogy nagyon jól sikerült program volt, amelynek során egyébként nem ásványvizet ittak a fiúk, hanem többnyire sört vagy egy-egy pohár bort.

És jött a szabadnap. Ahogy ilyenkor lenni szokott, az aktívabbak 120 kilométeres amszterdami kirándulást vettek tervbe, a passzívabbak szállodai "dögléssel" regenerálódnak. Megérdemlik, ez a jutalom a csoportelsőségért, hiszen így szerdán nem kell játszani. 

Mi pedig összefoglaljuk eindhoveni személyes benyomásainkat.

A torna körülményei, szurkolás

A Peter van den Hoogenband uszoda kellően látványos díszletet ad, ugyanakkor sikerült megőrizni egyfajta családias jelleget, igazán jó érzés a lelátón ülni, még ha vannak is olykor kisebb-nagyobb galibák. Nem kell komoly dolgokra gondolni, csak apróságokra, olyasmire, hogy a lelátón lévő egyetlen közlekedési útvonal bedugul, ha egy holland játékos megjelenik, mert gyerekek tucatjai veszik körbe autogramért, egyre nagyobb tömeget várakozásra kényszerítve. Ez főleg akkor bosszantó, ha siet az ember. Persze ennél nagyobb gondunk sose legyen!

Már a csoportkör első szakaszában láttuk a "Sold out" táblát a főbejáratnál, s tényleg volt olyan meccs, amelyről azt lehetett mondani, hogy telt ház előtt játszották. Már az elmúlt hétvégén ismert volt, hogy az elődöntőkre és a döntőkre minden jegy elkelt. Kétségbeesett magyarok próbálnak a legtrükkösebb módon jegyhez jutni, még nekünk is írtak Brüsszelben dolgozó honfitársaink: próbáljunk segíteni, még az utolsó nap is jó, másfél óra alatt ideérnek - és megadták a telefonszámukat. Őket sem tudtuk sok jóval kecsegtetni.

Meg egyébként is. Két éve, a zágrábi EB alatt, amikor ugyanilyen helyzetben voltunk, s vártuk az elődöntőbeli ellenfelet, pontosan ez a jegymizéria volt, aztán megkaptuk az olaszokat és nem jutottunk döntőbe... Először tehát legyünk ott, és inkább bánkódjon mindenki, aki nem jutott be az usziba. Csak legyünk ott a döntőben, és ha már ott vagyunk, nyerjünk...

Otthon is sokan szurkolnak. A képen Madaras Zétény (balra) és Madaras Ágoston figyeli Madaras Norbertet a tévében, a Görögország elleni meccs alatt.

Rossz hír, hogy - miként a vlv olvasói már észrevették és commentben jelezték - a LEN videostream-oldala, amelyen eddig valamennyi meccset élőben lehetett nézni, mostantól regisztrációhoz és fizetéshez kötött. Ez már csak azért is erősen kifogásolható, mert korábban ilyesmiről nem volt szó. (A torna nyitó sajtótájékoztatóján éppen azt emelték ki, hogy a korábban kísérletként bevezetett élő képi közvetítések most már megszokottá válnak, s a legfőbb technikai bravúrként azt nevezték meg, hogy a rendszer alkalmazkodik az éppen nézőnek bejelentkező hollétéhez és azon a nyelven szóló reklámmal látja el a streamoldalt.) A szigorítás állítólag a jó minőségű képet szolgáltató, nagy átviteli sebességű mozgóképes adásra vonatkozik, hát..., majd meglátjuk, hogy mi marad a szegény mezei szurkereknek, például nekünk, magyaroknak.

E kitérő után visszajutva a lelátói történésekhez, megállapíthatjuk, hogy sok magyar drukkolt eddig is a meccseinken, voltak meccsszakaszok, amikor kifejezetten hazai szurkolást érezhetett a csapat, de ez volt a ritkább. Ennek oka elsősorban az lehet, hogy szurkolóink a lelátók legkülönbözőbb pontjain szétszórva ülnek, s amikor csak tucatnyi ember egymás mellé kerül, máris minőségileg más a "magyar kórus".

Helyben egyelőre nem sok visszhangot hallottunk a Soproni ügyes kezdeményezéséről, amelynek alapján üzeneteket lehet küldeni a fiúknak, s a buzdító szavakat a medence partján, reklámtáblán jelenítik meg. A kérdéseket a Soproni e célra kialakított facebook-oldalán lehet feltenni. Megígérjük, érdeklődünk majd a fiúknál, hogy meccs közben látják-e a buzdító feliratokat és ad-e nekik erőt a küzdelemhez. Üzenni itt lehet a reklámtáblára.


A magyar csapat a 13-as öltözőt kapta. Ennek ellenére optimisták lehetünk. A csillagok állása ugyanis kedvező, amit az is mutat, hogy Kásás Tamás kedvenc teniszjátékosa, Roger Federer, keddre virradóra megszerezte pályafutása ezredik meccsgyőzelmét, Biros Péter kedvenc amerikaifutball-csapata, a New England Patriots pedig hétfőre virradóra bejutott a Super Bowl döntőjébe. (Ha ott esetleg kikapna a Patriots, a válogatott lelki egyensúlya akkor is megmaradna, mert a döntőbeli ellenfél, a New York Giants pedig Madaras Norbert kedvenc csapata...)


A csapat körül minden rendben

Örömteli, hogy a korábban sok aggodalmat okozó sérülések nem szerepelnek a beszédtémában. Folyamatosan érdeklődünk, de mindenki pozitív választ ad. Most már csak egyedül Steinmetz Ádi tarkójánál lévő gyógyító tapasz árulkodik arról, hogy itt valamiféle probléma volt. Ez pedig már nem is feltűnő, sok más csapat játékosa is ki van dekorálva hasonló szalagokkal.

Talán sosem derül ki, hogy az egészségi állapot problémamentességében mekkora szerepe van annak a Sensolite fényágynak, amit a névadó cég grátisz kitelepített az eindhoveni uszodába. A berendezés olyan, mint egy fekvő solárium, rácsukják az emberre a fedelet, oszt pörkölődjék. Itt azonban polarizált fényt alkalmaznak, amely behatol a csontokig és jótékony hatást gyakorol az ízületekre, izmokra. Sportolóknak különösen ajánlott, ugyanis a sportsérülések gyógyulását látványosan gyorsítja, s a fájdalmat is csökkenti. A válogatott jó néhány tagja korábban is rendszeresen járt a 20 perces kúrákra, például Varga Dániel.

Amit itt láttunk, az szinte hihetetlen. A versenyuszoda egyik legforgalmasabb folyosójáról nyílik egy szoba, amelyben a gépet elhelyezték. Ide járnak - szigorú beosztás szerint - a magyar játékosok egymást váltva. Tóni bácsi (dr. Gábor Antal csapatorvos) befekvés előtt és után is megméri a vérnyomásukat, pulzusukat. Más csapatok játékosai számára a szolgáltatás nem vehető igénybe. Amikor megkérdeztük Nagy Dávidot, a Sensolite amszterdami képviselőjét, aki a berendezést Eindhovenbe hozta és végig jelen van a használatánál, hogy miként sikerült termet szerezniük az uszodaépület közepén, mosolyogva válaszolt: egyelőre csak egy közös fényképbe került a dolgot engedélyező hölggyel...


A facebookon meghirdetett játékunkra három nap alatt időarányosan sokkal többen regisztráltak, mint tavaly nyáron, a sanghaji világbajnokság idején. Jelentkezni itt lehet, a döntő lefújásának pillanatáig.



Szünnapra tartogatott eindhoveni képeink


Végezetül az MTI által kedden közreadott statisztikai összegzés:

A csoportkör zárultával elkészült statisztikák szerint a magyar csapat eddigi öt meccsén 53,1 százalékos hatékonysággal dobott kapura, miután 143 magyar lövésből 76 gól született, ami magasan a legjobb a mezőnyben. Összehasonlításul: a szerbeknél ugyanez a mutató 43,2, az olaszoknál pedig 42,3. Az emberelőnyök kihasználásában is jeleskedtek a magyarok: ebben a mutatóban csaknem 66 százalékon áll az együttes a szerbek (62,8) és a németek (61,8) előtt, míg az ötméteresek értékesítésében - ötből négyet belőve - ötödik. A büntetők tekintetében három csapat makulátlan maradt: a horvát (9 büntető/9 gól), az olasz (7/7) és a szerb (6/6).

A legjobbak közé tartozik mindkét magyar kapus: Baksa László 47 lövésből 33-at hárítva 70,2 százalékon áll és vezeti a hálóőrök Eb-rangsorát, de kiemelkedő Szécsi Zoltán teljesítménye is, aki 45 lövésből 27-et védett (60 százalék), amivel ő a második a listán.

A gólkirályjelöltek között ugyancsak akad magyar. A csoportküzdelmek legjobbja a találati pontosságot illetően a center Hárai Balázs lett, aki 12-szer próbálkozott és 10 alkalommal volt sikeres (83,3 százalék), mögötte a szerb Dusko Pijetlovic lett a második (14 gól/20 lövés - 70 százalék)), s a montenegrói Mladan Janovic (12/20 - 60) a harmadik. Az abszolút sorrendet a 17 gólos görög Andreasz Miralisz vezeti hárommal Pijetlovic és néggyel a német Marc Polizte, továbbá a szintén 13 találatnál tartó horvát Sandro Sukno előtt. Hárai és a honfitársak közül eddig ugyancsak 10 gólig jutott Kiss Gergely a tizenegyedik pozíciót foglalja el holtversenyben.

 A 12 csapat sorrendje két fontosabb mutatót tekintve:   

    Lövéshatékonyság:
    -----------------
 1. Magyarország        76 gól/143 lövés     53,1 százalék
 2. Szerbia                57/132              43,2
 3. Olaszország        71/168              42,3
 4. Németország       55/134              41,0
 5. Horvátország       52/130              40,0
 6. Görögország        58/150              38,7
 7. Montenegró         53/141              37,6
 8. Macedónia           44/125              35,2
 9. Hollandia             46/136              33,8
10. Spanyolország   47/148              31,8
11. Románia             39/131              29,8
12. Törökország       22/117              18,8

    Emberelőnyök kihasználása:
    --------------------------
 1. Magyarország        23 gól/35 fór     65,7 százalék
 2. Szerbia                         27/43         62,8
 3. Németország                21/34         61,8
 4. Montenegró                  14/23         60,9
 5. Horvátország               22/38         57,9
 6. Olaszország                 15/27         55,6
    Macedónia                     15/27         55,6
 8. Hollandia                      16/29         55,2
 9. Görögország                 20/40         50,0
    Spanyolország               18/36         50,0
    Románia                        13/26         50,0
12. Törökország                  5/3         38,5

1 régi hozzászólás

buvar-kn hozzászólása
2012.01.24. 17:55

Szépen és jol mutat mindkét statisztika csak egyet nefelejtsünk kik voltak az ellenfeleink nekünk és kik a szerbeknek és a montenegronak!!Reméljük ez így kitart a végéig és akkor minden OK lesz!!