FACEBOOK

Magyarország-Románia 14:7

Magyarország-Románia 14:7
hozzászólás, 2012.06.20.

Békéscsabán, igazi vízilabda-ünnepen a magyar válogatott hivatalos mérkőzésen magabiztosan győzte le a szintén olimpiai részvevő Romániát. Tíz videónyilatkozatot készítettünk közvetlenül a lefújás után.

Magyarország-Románia 14:7 (3:1, 2:2, 5:2, 4:2)
Békéscsaba, v.: Vogel, Juhász
Magyarország: Baksa - Varga T. 1, Madaras 1, Varga Dénes 1, Kásás 2, Hosnyánszky 1, Kiss G. 1, Szivós 1, Varga Dániel 1, Biros 2, Steinmetz Á. 1, Kis G. 1, Vámos, Katonás 1, Szécsi. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Románia: Stoenescu - Radu 2, Negrean 2, Diaconu 1, Iosep, Busila 1, Matei, Chioveanu, Goanta, Georgescu, Ghiban 1, Kádár Kálmán, Dragusin. Szövetségi kapitány: Kovács István
Gól - ötméteresből: 2/2, ill. -/-
Gól - emberelőnyből: 3/10, ill. 2/8
Kipontozódott: Katonás (32.p.), Varga T. (26.p.), Goanta (21.p.)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A MÉRKŐZÉSRŐL


A magyar csapat elsősorban a védekezésre koncentrált, s meccs után olyasmi történt, ami ritkán esik meg: Kemény Dénes megdicsérte a fiúkat a védekezés terén nyújtottakért. A két magyar bíró adott egy kis hazai pályát, de az nem lehetett kétséges, hogy a magyar csapat ezen az estén, ebben a városban jobb volt. Azt reméljük, hogy nem csak itt, hanem csütörtök este Szolnokon és augusztus másodikán, Londonban is jobb lesz.


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:

(A gólok a Csaba TV jóvoltából, a SportKlub engedélyével.)

1:0 - Madaras gólja


2:0 - Biros első gólja, ötméteres


3:0 - Varga Dénes gólja


3:1 - Ghiban gólja


4:1 - Kásás első gólja


5:1 - Hosnyánszky gólja


5:2 - Diaconu gólja


5:3 - Negrean első gólja


6:3 - Varga Tamás


6:4 - Busila gólja


6:5 - Negrean második gólja


7:5 - Kiss Gergely gólja


8:5 - Szivós gólja


9:5 - Biros második gólja


10:5 - Kis Gábor gólja


11:5 - Steinmetz Ádám gólja


12:5 - Varga Dániel gólja, ötméteres


13:5 - Kásás második gólja


14:5 - Katonás gólja


14:6 - Cosmin Radu első gólja


14:7 - Cosmin Radu második gólja



Kemény Dénes nyilatkozata

- Dénes, gratulálok a győzelemhez. Szép győzelem, közönségszórakoztató játék volt. Hogy értékeled a csapat mai teljesítményét?

 - Az, hogy hazai pályán játszottunk és két magyar játékvezetővel, azért az mindenképpen ad egy nyugalmat, biztonságot a játékosoknak. Ráadásul papíron, akárhogy is vesszük, azért a román csapat gyengébbnek tűnik a magyarnál, talán nem ennyivel, de ezt én nem gondolom, hogy bárkinek a rovására kellene írni, hanem szépen, lassan feloldódtak a gátlások a csapatban és szép megoldásokat is lehetett látni. Sokat tudunk javulni és sokszor elkapkodtuk a helyzeteket, de hát nem panaszkodom, 14 gólt lőttünk.

- Most már egy kicsit a játékot helyezed előtérbe ezeken a meccseken?

- Amit ma előtérbe helyeztünk mindenki láthatta, az a védekezés volt, mert végül is az utolsó két percet leszámítva elég rendesen megoldottuk, és ez mindenképpen bíztató jelnek tűnik. Holnap lesz egy újabb meccs, ugyanez ellen az ellenfél ellen, újra össze kell magunkat szedjük, mert lehetett látni, hogy azért van a román csapatban játékerő.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Danna)



Kovács István nyilatkozata


- István, 14:7-re kikaptatok, de azért gratulálok, mert egész jól teljesítettetek, a végén meg is szorítottátok a magyar csapatot. Hogy értékeled, milyen volt ez a néhány nap közösen és a mai meccsről mondj valamit!


- Jó lett volna, ha a végén szorítottuk volna meg...

- Ha az utolsó két percet külön számoljuk. :-)


- Igazából 6:5-ig volt szoros, azt gondolom, hogy ez jó. Látszik, hogy fizikai erő fölényben vannak, mi azért bőven nem tartunk még itt. A játéktudást nem is mondom, de mindenképpen előrébb járnak, mi ennyit bírtunk most. Azt gondolom, hogy nekünk még sokat kell dolgoznunk az olimpiáig, van még hat hét. Mi egy tornára megyünk összesen, tehát nagyon sok idő lesz még arra, hogy dolgozzunk. Igazából fizikailag egy kicsit jobban fel kell jönnünk, azért, hogy ne menjünk úgy Londonba, hogy csak turisták vagyunk. Szeretnénk megszorítani csapatokat, ha tudunk, nyílván úgy fogunk kimenni – ez a célunk.

- Nagyon nehéz csoportba kerültetek. Bukarestben mi az elvárás, mit mondanak, mit szeretnének elérni?


- Azt gondolom, hogy nem volt elvárás. Külön köszönet a magyaroknak azért, hogy itt fogadtak minket és tudunk játszani, mert nagyon nem bízott senki az olimpiai selejtezőn sem abban (ott is nehéz csoportban voltunk), hogy kikerülünk az olimpiára. Nem volt semmilyen lekötött eseményünk, tehát én nagyon hálás vagyok, hogy ide el tudtunk jönni három napra és be tudtunk kerülni a németek helyett Dublinba, ahol szintén fogunk találkozni a magyarokkal. Nem gondolom, hogy megfogalmaztak bármilyen elvárást is, most már tisztában van mindenki az erőviszonyokkal. Azért mondtam, hogy mi a játékosokkal úgy készülünk, hogy ha tudunk valakitől pontot vagy pontokat elvenni az minket előre visz. Nagyon nehéz lesz a nyolcba kerülni, nem lehet nekünk más célunk, mint hogy a nagy csapatok közül valakitől elvegyünk pontot és bekerüljünk a nyolcba. Nyílván ebben a csoportban ez nem túl reális, de nem lehet más célunk.

- Ez a két meccs, a mai és a holnapi, mennyire segíti a munkátokat szakmai szempontból?


- A mi munkánkat mindenképpen segíti, remélem mi is segítjük a magyarok munkáját, mert annak ellenére, hogy nem vagyunk száz százalékos erőállapotban és nem nagyon játszottunk még edzőmeccseket, az angolokat leszámítva a múlt héten, de az egészen más színvonal. Igazából nekünk azért nagy segítség ez, mert nagyon kevés meccset játszunk ilyen színvonalú csapat ellen, mégiscsak az olimpiai bajnok csapatról van szó, nagyon erős játékosállománnyal. Nekünk mindenképpen nagyon-nagyon nagy dolog, hogy tudunk velük készülni.

- Köszönöm szépen. Holnap Szolnokon találkozunk.


(Lejegyezte: Tina)



Steinmetz Ádám nyilatkozata


- Ádám üdvözöllek, régen találkoztunk, ezért nem a mai mérkőzéssel kezdeném a beszélgetésünket, hanem először arra kérlek, hogy az amerikai-kanadai útn tapasztalatait oszd meg velünk.

- Vissza kell menjek az időben egy pár hetet. Két hetet voltunk külföldön, amellett hogy több meccset lejátszottunk, alapozó, felkészítő edzéseket csináltunk, ezért talán a játék igazából kinn másodlagos volt. Most vagyunk túl egy olyan perióduson, hogy kellő fizikális alappal rendelkezünk ahhoz, hogy tudjunk már gyakorolni taktikai, technikai dolgokat és talán ez az első mérkőzés amin megmutatkozott, hogy milyen erő is van a csapatban. Összeállt a védekezésünk 6:5 után, nagyon sokáig nem kaptunk gólt, jól játszottunk és bízom benne, hogy egyre jobban fogunk, most jönnek sorozatban a mérkőzések, és egyre jobb formába fogunk kerülni.

- Jó ez, hogy ilyen rengeteg sok mérkőzést játszotok az olimpiáig? Nincs az, hogy mondjuk sérülésveszély fenyegeti a csapat bármelyik tagját? Nem lenne-e jobb, hogy ha magatokban, nyugodtan tudnátok készülni? Ezt hogy ítéled meg?

- Hát nem az én tisztem... Köszönöm, hogy megkérdezel, de nem az én tisztem ezt eldönteni, hogy jó-e vagy sem. Egy tény, ami tény Gór Nagy Miklóst elvesztettük, ez sajnálatos, egy edzőmérkőzésen megsérült és hamarosan operáción fog túlesni, tehát neki elment az esélye az olimpiai csapatba kerülésre. Remélem, hogy több ilyen nem lesz. Természetesen kisebb problémákkal több játékos is küzd, de hát ezek nem nagyon lényegesek. Úgyhogy igen, a sok mérkőzésnek ez lehet a hátránya, ugyanakkor meg az előnye az, jól be tudjunk gyakorolni a dolgokat és Kemény Dénes szövetségi kapitánynak ez egy segítség, hogy jól döntsön, amikor a 13-at fogja kijelölni.

- A mai mérkőzésen, vagy inkább úgy kérdezem, hogy a felkészülésnek ezen a szakaszában vannak-e olyan, hogy a stabilabb, biztosabb figurákat gyakoroljátok, vagy már a teljes repertoárt beveszitek egy-egy ilyen gyakorlás, edzőmérkőzés alkalmával?

- Nem, még nem, de a kérdés jó. Az alapoktól indultunk el és most már eljutottunk oda, hogy próbálunk szép lassan építkezni és hát ez a védekezésünkön is meglátszik. Ugye Kanadában főként, vagy korábban is szoros emberfogást játszottunk, most már zónázunk is, illetőleg abból is átalakulunk és az emberhátrányos védekezésünk is valamelyest színesedett az elmúlt időszakban. Úgyhogy lépésről lépésre haladunk előre.

- Egy utolsó kérdés, kifejezetten hozzád szól, hogy te hogy érzed magad itt most a csapatban? Hogy bírod a felkészülést? Mennyire vagy fáradt, mennyire vagy elemedben? Mondj néhány szót magadról.

- Köszönöm szépen jól vagyok. Hát természetesen... mindig a Vámos Marcit szoktam megkérdezni, aki nálam 12 évvel fiatalabb, hogy fáradt-e, és amikor azt mondja, hogy nagyon, akkor annak örülök, mert úgy érzem, hogy nem szállt el felettem az idő, tehát ugyanúgy bírom, mint a nálam lényegesen fiatalabb játékosok. Úgyhogy ez teljesen természetes is, hiszen meg kell alapoznunk... Először fizikálisan kell rendben lenni ahhoz, hogy utána bírjuk majd az idegi terheléseket is. Úgyhogy fárasztók az edzések, bírom Hál' Istennek.

- Köszönöm Ádám. További jó munkát és jó pihenést.

- Köszönöm az izzasztó kérdéseket.

(Lejegyezte: Danna)



Szécsi Zoltán nyilatkozata


- Szecska, először is gratulálok, másodszor pedig kérdezném, hogy mit szólsz a mai mérkőzéshez?

- Köszönjük szépen a gratulációt, úgy gondolom, hogy meg is érdemli a csapat, mert nagyon koncentráltan játszottunk. Azért a román nem egy könnyű ellenfél, van két jó centerük, van egy kiugróan jó, nagyon komplett kis csapat. Örülök ennek a győzelemnek, magabiztos volt, végig vezettünk, jól is játszottunk, védekezésben is többnyire stabilak voltunk. Úgy gondolom, hogy egy, talán két bosszantó gólt leszámítva tényleg jól működött a védelem.

- Voltak-e előre megbeszélt figurák, dolgok, amiket készültetek gyakorolni, illetve sikerült-e ez?

- Lényegében mindegyik figura előre megbeszélt, amit gyakorolni akartunk.

- Jogos.

- Emberelőnyben is, védekezésben is, emberhátrányban is, támadásban is. Úgy gondolom, hogy többnyire tényleg jól sikerültek. Ami nem, azt a meleg számlájára írjuk.

- Köszönöm szépen, jó pihenést! Holnap találkozunk!

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Varga Dániel nyilatkozata


- Dani, gratulálok. Elvárható eredmény született, magabiztosan vertétek meg Romániát. Elégedett vagy-e, az eredményt illetően nyilván elégedett vagy, hanem azzal a játékkal, amit most mutattatok?

- Szia, köszönjük a gratulációt. Én elégedett vagyok, szerintem a hétgólos különbség reális, a második félidőre azért nagyon elfáradtak a románok. A víz nagyon meleg volt, meg egyébként is, a körülmények nem voltak ideálisak, de idén először mutattunk olyan formát, ami már hasonlított a magyar vízilabdára, mert hát kint az USA-ban még nem sikerült ezt produkálnunk. Azt hiszem, ez normális is, azért elkezdtünk taktikai edzéseket is csinálni, a múlt héten megalapoztuk a fizikai állapotunkat, ezért most már volt eredménye ennek.

- Messze még az út vége? Még van sok mindenben hova fejlődni?

- Hát relatíve messze végül is, de mivel mindig egy lépést teszünk előre, és mindig csak a következőre figyelünk, ezért azt mondom, hogy most a szolnoki román meccs következik, hasonlóan jó játékkal, azt mondom, hogy ez egy jó hét volt, az azután következő két hét Olaszországgal és Dublinnal sokkal beszédesebb lesz, nap, mint nap többet lehet majd beszélni arról, hogy hol tartunk.

- Köszönöm szépen. Holnap találkozunk Szolnokon.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Hosnyánszky Norbert nyilatkozata


- Hosi, gratulálok, végül is egy győztes meccsen vagytok túl, és azért nem is volt ez olyan egyszerű. Nagy közönség volt, meleg volt a víz, panaszkodj egy kicsit, aztán dicsekedj.

- Panaszra nincs okom, mert azért szeretettel fogadtak itt minket, és nagy közönség előtt mindig jó játszani. Az tény, hogy meleg volt, de hát jól játszottunk, és ezért boldogok vagyunk, úgyhogy nincs több panasz.

- A meccsről valamit mégis?

- Az döntötte el, hogy nagyon jó volt a védelmünk szerintem, az elejétől a végéig mindenki odafigyelt, masszívak voltunk hátul, elöl meg úgyis találunk gólokat, úgyhogy…

- A jobb szemed alatt látok valami sötétet, az micsoda? Honnan származik?

- Ez még a tegnapi edzésről. Nem tudom, hogy mikor történt, valószínű, egy kis könyökös, vagy egy fejes ez.

- Mennyire erősek a románok? Most már játszottatok velük többször nem hivatalosat, hivatalosat…

- A román, az egy masszív csapat azért, van egy egész jó kapusuk, van egy nagyon jó centerük, vannak nagy darab, erős bekkjeik. Szerencsére azért mi sokkal jobbak vagyunk, én úgy érzem most.

- Hogy látod a csapat helyzetét? A fejlődés megvan már? Lehet látni?

- Persze, folyamatosan, napról napra fejlődünk mindenféle tekintetben. Mindenki ezt mondja, akivel beszélgetünk ezekről a dolgokról. Cosenzában még jobban fogunk játszani.

- Jó, hát holnap még találkozunk Szolnokon. Sok sikert kívánok a holnapi meccsre is.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Vámos Márton nyilatkozata


- Gratulálok Marci, egy újabb válogatottság. Hogy érezted magad ma?


- Köszönöm. Jó meleg volt, volt vagy 35 fok, a víz se volt hideg. Elfáradtunk nagyon, természetesen. Örülök, hogy játszhattam ezen a meccsen is. A játékomat most nem írnám le, hogy hogyan játszottam, de megpróbálom összeszedni magam, és ha holnap be leszek írva megint, akkor egy jót játszani.

- Mennyire vagy fáradt, mennyire viseltek meg a fizikai terhelések?


- Most négy hét kemény alapozás volt. Ezen a héten is volt hétfőn egy keményebb úszás, de most már úgy állunk fizikailag, hogy a robbanékonyságra megyünk rá inkább, nem az állóképességre. Ugye mondtam, hogy a víz meleg volt, ezért kicsit döcögős volt a játék, de jól éreztem magam.

- Hogy érzed a helyed a csapatban?


- Jól érzem magam, még nem szeretnék erről beszélni egyelőre.

- Holnap egy újabb meccs lesz, lehet, hogy játszol, lehet hogy nem. Még nem tudni ugye?


- Még nem, szerintem holnap. Ma is úgy volt, hogy a délelőtti edzése előtt mondta meg Dénes és akkor úgy csináltuk az edzést.

- Akkor holnap este találkozunk, jó pihenést kívánok.


- Köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)



Baksa László nyilatkozata
 

- Laci, gratulálok, ez egy győztes válogatott meccs és azt hiszem, hogy három gólt kaptál, tehát a teljesítményedre sem lehet semmi panasz. Hogy érzed magad?


- Köszöntöm a kedves VLV-nézőket! Köszönöm, hogy így látod. Úgy gondolom, ahogy mondtad, hogy a három kapott gól jó teljesítménynek nevezhető a román válogatott ellen. Azért abból a háromból egyet még ki lehetett volna védeni, de nem akarok maximalista lenni még ebben az időben. A csapat az edzésnek megfelelően játszott, gondolok itt arra, hogy a fizikális munkát a múlt héten már hátrahagytuk és elkezdtünk a taktikai dolgokban, taktikában előrelépni. Ezek hellyel-közel már működnek, amiket gyakoroltunk. Még nagyon sok idő van az olimpiáig és nagyon sok felkészülési mérkőzés, ahol lehet szinte tökéletesre csiszolni a játékot.

- A kapusok között folyik-e valami külön verseny, „zrikálás”, harc? Idegeskedés van-e?


- Úgy gondolom, hogy ilyen „zrikálás” nincsen, nagyon jól megvagyunk hárman. Akárhányszor évek óta együtt voltunk, mindig is jó volt a munkamorál köztünk, attól függetlenül, hogy tudjuk, hármunk közül csak kettőnek lesz esélye bekerülni a londoni keretbe. Szerintem ez tisztességesen fog eldőlni, és aki kimarad, gratulálni fog az utazó kettőnek és szurkolni fog tiszta szívből a csapat londoni szereplésekor.

- A holnapi meccsre mit vársz? Nem tudni még, hogy játszol-e gondolom.


- Még nem tudom, Dénes vagy ma este vagy holnap délelőtt fogja megmondani, kijelölni, hogy ki játszik. Ha játszom, annak örülök, ha pihenhetek, akkor annak is örülök, de úgy érzem és örülnék is neki, ha hasonló mérkőzést láthatna a szolnoki közönség is.

- Köszönöm szépen, jó pihenést.


- Köszönöm én is.

(Lejegyezte: Tina)



Varga Tamás nyilatkozata


- Szia Csuvi, gratulálok a mai győzelemhez! Milyen érzés volt Magyarországon, magyar közönség előtt a magyar válogatottban játszani?


- Igen, nagyon jó volt. Ugye nekem három év után Magyarországon ez volt a visszatérésem, pekingi döntő óta, mert Amerikában játszottunk idáig hivatalos mérkőzéseket. Nagyon jó volt, jó volt, hogy sok ember kint volt. Örülök neki, hogy a végén ennyire szétnyílt a mérkőzés. Hamarabb is szétnyílhatott volna, de picikét a helyzetkihasználásunkkal volt gond. Hátul jól zártunk, a kapusok jól védtek, jó volt a védekezés, jók voltak a blokkok és a góllövés is beindult a harmadik negyed közepétől. Szerencsére ilyen könnyed mérkőzést játszottunk és közönségszórakoztatót itt a végén.

- Mit gondolsz ott tartotok-e a felkészülésben, ahol tartanotok kell?


- Mindenképpen azt gondolom, látszott a mai mérkőzésen, hogy Dénes ma délelőtt csak fakultatív edzést tartott, mindenki tudott egy picikét pihenni. Nem úgy, mint Amerikában, hogy a délelőtti edzések 3 órásak voltak és utána jött a mérkőzés. Úsztunk délelőtt három kilométert, és utána súlyzóztunk, majd este volt a mérkőzés, persze, hogy álmos volt mindenki, de ez így is volt jó. Ma már jobban pörögtünk, olyan stílusú edzés is volt már, hétfőn volt az utolsó kőkemény úszás. Dénes azt mondta, hogy már csak emlékek lesznek erről, de természetesen azért edzünk. Innentől kezdve kezdjük egy kicsikét a mérkőzésekre való felpörgetést és ez a mai meccsen látszott. Nekem személy szerint nagyon jól jött, hogy délelőtt csak egy laza félórás edzés volt, sokkal dinamikusabban és sokkal agresszívabban tudtam védekezni és támadni is.

- Mennyire fáradtál el? Ezt azért kérdezem, mert elég sokat voltál ma a vízben, és ahogy a többiektől hallottam és gondolom osztod ezt a véleményt, elég meleg volt a víz.


- Igen, meleg volt a víz. Elfáradtam természetesen, de nem okozott volna problémát, ha még játszanom kell egy negyedet. Tényleg olyan erőállapotban vagyok, köszönhető ez természetesen Dénesnek is, ez már azért a hatodik hét, az elején nagyon kemény alapozás volt, amit még azért tartogat, de ez így jó. Szerintem a helyünkön vagyunk, a megfelelő formában és innentől kell majd élesítgetni, csiszolgatni szépen a dolgokat. Nagyon elégedett voltam mindenkivel, nagyon jó volt látni, hogy mindenki ennyire akar és hogy mindenkinek ilyen jól ment a játék, ez nagyon-nagyon jó volt, gratulálok mindenkinek.

- Köszönöm szépen, nem sokára ismét találkozunk, jó utat, jó pihenést.


(Lejegyezte: Tina)



Kiss Gergely nyilatkozata


- Gergő, gratulálok a győzelemhez, és egy kis értékelést kérek, milyen volt ez a mai meccs?

- Egy picit bennünk volt ez a 37 fokos hőség, legalábbis árnyékban 37 fok, ugye a víz is ennek megfelelően meleg volt, ezáltal kicsit át kellett esnünk a holtponton. A második félidőben több árnyék volt, akkor sokkal jobban éreztem én például magamat. Reggel is edzettünk, voltunk konditeremben, én úsztam is egyet, de azt hiszem, ahhoz képest jól játszottunk, hogy nyilván nem ez a román meccs most a legfontosabb része a felkészülésnek, hanem megyünk majd nemzetközi tornákra, de hát hazai közönség előtt bizonyítani akartunk, és nagyon komolyan vettük, főleg a védekezést. Többször meg is dicsért minket Dénes a védekezés miatt a meccs folyamán, hogy az jobban megy a vártnál. Támadásban kell kicsit jobban koncentrálnunk a helyzeteknél. Aztán végül a második félidőben sok gólt lőttünk, és elhúztunk, a románok pedig ott kicsit beletörődtek a vereségbe, aztán az utolsó percekben lőttek ugye két gólt. Holnap nehezebb lesz, én azt érzem, egy kicsit, főleg a meccs eleje, de négy-öt góllal jobbak vagyunk náluk, ez az én meglátásom.

- Ez a védekezésbeli jó forma, gondolom, az egyik fő fegyveretek lehet a későbbiekben. Szándékos volt, hogy ma erre nagyon koncentráltatok?

- Létfontosságú, hogy jól védekezzen a magyar válogatott az olimpián, mert támadni jól tud. A csapat döntő többsége támadó szellemű játékos, és hogyha ebbe a keresztmetszetbe bele tudjuk rakni a jó, stabil és nagyon lelkes védekezést, akkor szép lehet a nyár.

- Köszönöm szépen, Gergő, jó pihenést.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)