FACEBOOK

Egy őstehetség története - Egerben íródik a Rusztamov-sztori!

Egy őstehetség története - Egerben íródik a Rusztamov-sztori!
hozzászólás, 2012.12.04.

Hihetetlen dolgok történtek a Perth-ben zajló U18-as világbajnokság Üzbegisztán-Trinidad és Tobago meccsén. Hogy nekünk mi közünk ehhez? Hát csak annyi, hogy a találkozón csapata 19 góljából 15-öt jegyző Kirill Rusztamov az Eger játékosa!

A szóban forgó meccsen az üzbégek (a 8:1-re megnyert harmadik negyed után) tízgólos előnnyel vágtak neki az utolsó játékrésznek, amit 9:2-re elvesztettek... A végeredmény 19:16 lett az üzbégeknek, s a gólparádé mellett még egy fontos dolog történt, amiről világszerte hírt adtak a vízilabdával foglalkozó szerkesztőségek: egy Kirill Rusztamov nevű játékos 15 gólt dobott a találkozón. A "mágikus" jelző a minimum, amit a kollégák használnak, de a történelmi rekord "tulajdonosa" meccs után kicsit mentegetőzve nyilatkozott: "Nagyon-nagyon nehéz mérkőzés volt, mert csak tegnap érkeztünk, 32 órája nem aludtunk és mindössze egyszer tudtunk edzeni."

Hát ez kész! Mit mondott volna, ha csak 10 gólt lő a meccsen?!

Kirill Rusztamov 95-ös születésű, tehát még csak 17 éves, egy évvel fiatalabb a világbajnokságon részt vevők "standard" életkoránál. Immár második szezonban az Eger játékosa, fontos szerepet játszott abban, hogy csapata ezüstérmet szerzett a legutóbbi korosztályos bajnokságban.

Története annyira hihetetlen, és annyira érdekes, hogy hollywoodi forgatókönyvért kiált, pedig - még egyszer hangsúlyozom: - egy mindössze 17 éves srácról van szó!

Az rendben van, hogy Kirill vízilabdás családból származik, otthon szívta magába a sportág szeretetét, édesanyja jelenleg is az Üzbég női válogatott szövetségi kapitánya. Tehetséges volt, bekerült országa korosztályos válogatottjába, s a nemzetközi versenyeken is gyorsan kitűnt: kimagaslik társai közül. Na nem termetével, mert az sajnos teljesen átlagos és még csak nem is a vízilabda-közegben. Játékstílusa viszont feltűnően egyéni, eredményessége kimagasló, több tornán szerzett gólkirályi címet, de a nagy vágya az volt, hogy Magyarországon fejlődhessen, ott játsszon, lehetőleg valamelyik élcsapatban.

Mivel az üzbégek régiójukban gyakran találkoznak Kuvait válogatottjával a Rusztamov család segítséget kért az arab juniorok szövetségi kapitányától, akit történetesen Horváth Viktornak hívnak. Innen már egyenes út vezetett a fiatalok képzése terén hagyományosan kiváló eredményeket produkáló egri klubhoz.

Természetesen egy 16-17 éves játékosnak még nem kínálnak profi szerződést, az utazás és az Egerben tartózkodás költségeit Kirill családja állja, abban a reményben, hogy ez egyfajta befektetés, ami a fiú profi játékos-pályafutása során térül majd vissza.

A történet dióhéjban ennyi, de természetesen további részletekre is kíváncsiak voltunk, ezért megkerestük Tóth Kálmánt, a klub utánpótlás-szakágvezetőjét, akitől először azt kérdeztük: mit szól az "egri" üzbég fiú perth-i teljesítményéhez.

TÓTH KÁLMÁN  a vlv-nek:

- Ha valaki 15 gólt dob egy világversenyen, az önmagában dicséretes, hát még úgy, hogy a csapata három góllal nyeri meg azt a  mérkőzést.

- Kérlek, mutasd be nekünk Kirillt! Érdekelne az is, hogy miért Magyarországot szemelte ki magának.

- Jó egy éve került hozzánk, a második szezonját tölti nálunk. A Kuvaitban edzősködő Horváth Viktor ajánlására kezdünk el vele foglalkozni. Hogy miért éppen Magyarországra akart jönni? Úgy tudom, sok más ajánlatot kapott a srác, de nem véletlen, hogy a magyar iskola iránt érdeklődik leginkább, a stílusához ugyanis ez áll a legközelebb. Nagyon érdekes vízilabdát játszik, ügyesen cselez a vízben, a régi-régi látványos játék jellemzi őt, engem a klasszikus magyar póló jegyeire emlékeztet mindaz, amit a vízben csinál. Sokat beszélgettem vele, kérdezgettem, hogy hol tanulta ezt a stílust és érdekes dolog derült ki. Ezt a játékmódot Askar Orazolinovtól leste el, akire sokan emlékezhetnek, hiszen a Szentes játékosa volt valamikor a 90-es években. Szovjet, majd kazah válogatott volt, s nem túl nagy termete ellenére fantasztikus játékos volt, ügyes, gyors, egész más dimenzióban játszotta ezt a játékot. Emlékszem, akkor is egy csoda volt az speciális stílus, amit képviselt, nem beszélve arról, hogy 7-8 gólt lőtt egy-egy meccsen. Utána játszott a Barcelonában, majd kazah szövetségi kapitány is volt. A kazahok és az üzbégek gyakran edzőtáboroznak együtt, nyilván így kerültek egymással kapcsolatba. A kis srác, ha megnő, valami hasonló lesz. Ő se nagy termetű, de nagyon ügyesen cselez, jó érzéke van a játékhoz, a kombinációhoz, "nagyon sok vízilabda" van benne.


BÁRÁNY ATTILA, az egri klub ügyvezető elnöke a vlv-nek:

Kirill igazi őstehetség, irányító poszton játszik, de amolyan allround player. "Olvassa a játékot", meghatározó játékosa lett egy jó egri csapatnak, s a többiek is megkedvelték.

A testi adottságai nem túl jók, de "bele van kódolva" a vízilabda. Amit tud a labdával, ahogy érzi a játékot, az tényleg elképesztő. Végighajtja a meccseket, olyan, mint egy kis pitbull, de még ennél is jellemzőbb rá, hogy a vérében van a játék, érzi, hogy mi fog történni a vízben a következő másodpercekben. Olyan dolgok természetesek neki, amiket más évekig tanul.

Az ittléte alatt is sokat fejlődött és már a felnőtt csapat edzésén is megfordult.



- Hogy zajlott a szerződtetése, fogta magát és beállított egy edzésetekre?

- A megbeszélt időpontban jött, mi vártuk. Arra számítottam, hogy jön egy nagy darab pali. Beállított egy erősen átlagos méretű fiú és megmondom őszintén, az első héten nem sok fantáziát láttam benne, nem nagyon akartam leigazolni. A játékostársai, főleg a kis Lőrincz, Bálint beszélt rá, hogy mindenképpen igazoljuk le, mert jó lesz, nagyon ügyes. A gyerekek jobban érzik a vízben a mozgást, azt, hogy hogy fog, hogy ránt át, hogy passzol, és végül az ő "nyomásukra" igazoltuk le - ez az igazság. Most fényezhetném magam, hogy már az első pillanatban megláttam a csodát, de nem láttam meg.

- Hogy sikerült a beilleszkedése?

- Az első évben, tavaly szép lassan bejátszotta magát a csapatba, a serdülőink oszlopos tagja lett, nagy szerepet játszott abban, hogy bajnoki ezüstérmet szereztünk, az egyik legjobb játékos volt. Szeptemberben visszajött, úgyhogy most is nálunk játszik, az ifiben.

- Hogy kommunikáltok?

- Angolul, de már szépen szívja magába a magyar nyelvet is.

- Mit tudsz, hogy képzeli el a jövőjét?

- Nagyon komoly tervei vannak a vízilabdával, szeretne itt Magyarországon elsőosztályú felnőtt játékos lenni. Én úgy gondolom, hogy a tehetsége, a szorgalma, az alázata, a technikai tudása ehhez megvan. A kérdés genetikai jellegű: tud-e még nőni vagy 10 centit, válik-e belőle egy olyan 185-190 centis pólós. Ha így lesz, akkor óriási játékos lehet belőle, egy valóságos csoda. Én egyébként nem hiszek abban, hogy csak két méter fölötti játékosok játszhatják ezt a sportot, s nagyon jó, hogy egy ilyen 180 centi körüli játékos is 15 gólt tud lőni egy világbajnokságon. Ez nagyon jó hír a sportág jövője szempontjából, hiszen jelzi, hogy széles lehet a bázis, nem csak a két méter felettiek érhetnek el nagy eredményt. Megfelelő tudással és alázattal bárki "ki tudja csípni" magának azt a szeletet, amelynek segítségével érdemes csinálnia ezt a játékot.

- Konkrét tervekről esett-e már szó?

- Még nem. Én nagyon szeretném, ha hosszú éveket töltene el itt Egerben. Meg kell hogy mondjam, azért is, mert az egyéni képességek mellett nagyszerű csapatember. Nem csak a góljaival hívja fel magára a figyelmet, hanem az összjátékban való részvételével, csodálatos passzokkal. Érdekes, hogy ez a mentalitás sok esetben nem jellemző a magyar játékosokra, akik elsősorban a góllövésre törekszenek, ezzel akarnak bizonyítani.

Nagyon örülök, hogy a magyar válogatottban szereplő Lőrincz és Zalánki mellett még egy kissrác kint van Egerből ezen a világbajnokságon és hogy a teljesítménye alapján felfigyeltek rá. Sok sikert kívánok mindhármuknak a további meccsekhez!

6 régi hozzászólás

qqcska hozzászólása
qqcska38025
2012.12.05. 11:40

egy cikkben megjelent Lőtincz Bálint neve valamilyen kontexusban, és qrumplivirág azonnal lecsap, mint gyöngytyúk a t...nyra - ez már pszichológiai eset. a többi cikknél (megnéztem) egy hajrá, vagy csakígytovább sem telik tőle a csapat irányába, de trollkodni, az igen. krumplivirágos - szerintem nyugodtan abbahagyhatod ezt az ócsárlást, ezek után már minden olvasónak automatikusan valami negatív fog eszébe jutni, ha meglátja LB nevét.

Tomute hozzászólása
Tomute38023
2012.12.05. 10:22

Te beteg vagy.

qrumplivirag hozzászólása
2012.12.05. 09:45

lányok, lányok! mert itt urakról nem beszélhetünk. az egész kis nyalintás semmi másról nem szól, a bálintka lütyő gyerek hihetetlen tehetségéről, hogy már az edző bácsi is csak és kizárólag őrá hallgat, ő dönti el kit igazoljanak, ki edzhet, ki játszhat a csapatban. a legszarabb az egészben, hogy mindez a Petyánszki éra óta a korosztályos válogatottnál is így működik! vallási fanatikusok, áldottak előre! vagy inkább az úttörő ott segít, ahol tud?

Rolling hozzászólása
Rolling38021
2012.12.05. 08:48

15 gólt dobni egy meccsen valóban dicséretes dolog, de ne felejtsük el, hogy Trinidadnak dobta, ahol kis túlzással azt sem tudják, hogy eszik, vagy isszák a vízilabdát. Annak idején a jugók valami 50 gól körül dobtak egy vb-n Guetamalának, a mai napig ez a világcsúcs, de semmi sportértéke nincsen, és Guetamala azóta sem volt sehol jelen a pólóban, Eszembe jutott, hogy amikor a Pick legutóbb bajnok lett, az akkori vezetés a csapat nemzetközi szintű megerősítése végett hizott pár \"kiváló\" román játékost. Ghonea az egyik edzőmeccsen dobott 17 gólt, és már az új Dzombáról beszéltek vele kapcsolatban. Valóban ügyesen és gólerősen játszott a kiscsapatok ellen, nem igen állt meg 8-10 gól alatt, de a komoly csapatok ellen (Veszprém, BL) alig lehetett észre venni. Szóval szép dolog ez a 15 gól, de nekem többet jelentene 5-6 gól egy szerb, horvát, olasz csapat ellen. Az valóban komoly dolog lenne. Ettől függetlenül szurkolok a srácnak, és sok sikert kívánok neki.

halacska hozzászólása
2012.12.04. 23:06

Az idei ifi bajnokságban nem nagyon vetette magát észre az ifjú titán.

mikasa1 hozzászólása
mikasa138019
2012.12.04. 21:39

Na ez egy bulvár riport,de felvet egy-két kérdést. Magyarországon nincs tehetséges gyerek akiről irni lehetne? Magyarországon miért próbálják meg kiölni a még oly tehetséges gyerekből is a kreativitást,a játékintelligenciát,már kilenc-tiz éves korban? Magyarországon miért csak az 1,90 fölötti játékos számit igazán tehetségnek? Viszont az örömteli,hogy egy 1,3 milliós országban,mint Trinidad és Tobago is játsszák ezt a játékot.