FACEBOOK

Kemény Dénes: pihenés, majd analízis

Kemény Dénes: pihenés, majd analízis
hozzászólás, 2011.08.02.

A sanghaji vb tapasztalatait összegzi a szövetségi kapitány.

- Kezdjük azzal az egyszerű, rövid kérdéssel, hogy milyen VB volt ez?

- Ha azt nézzük, hogy a vízilabdázás hogy szerepelt mint sportág, szerintem jó. Jó néhány jó meccs volt. Érdekes módon a leglátványosabb és legjobb pólót a szerb és a magyar csapat játszotta. Ahhoz, hogy a magyar csapat látványos pólót játszik, sok évtized alatt hozzászokott-hozzászokhatott a szurkoló. Az, hogy a szerb póló most már jó ideje nem a klasszikus, kiszámítható és magas szinten művelt kockázatmentes stílust játssza, hanem szellemes, ötletes, jó játékot produkál, azért lehetséges, mert van néhány nagyon jó játékosuk, akit butaság lenne beszorítani keretek közé, tehát nem is teszik. Ennyit a VB-ről.

- Nyilatkoztad tavaly, hogy ebben az évben, ezen a világbajnokságon valamit már le kell tenni az asztalra ahhoz, hogy jövőre az olimpián komolyan számoljanak velünk, és mi magunk is úgy gondoljuk, hogy esélyünk van. Letettünk-e most az asztalra ilyet?

- Az eredményt nézve nem nagyon, mert ilyen szempontból az, hogy letegyünk valamit az asztalra - ez egy érem lett volna. Amit viszont produkáltunk az utolsó két meccsen játékban aranyérem-várományos csapatokkal szemben, annak alapján talán még előrébb is tartunk, mert egy megszerzett bronzzal, és 2-3 góllal gyengébb teljesítménnyel, mint a döntősök, talán rosszabbul állnánk az olimpia szempontjából, mint így, hogy noha nincs érmünk, de tudásban, játékban egyértelműen utolértük az élcsapatokat. Megmondom őszintén, ez csak itt derült ki. Hiába szerepeltünk jól a felkészülés során, hiába játszottunk jó mérkőzéseket, hogy kiderüljön, a csapatban ilyen potenciál van, ahhoz le kellett játszani azt az öt meccset, amit mi lejátszottunk Montenegró, Spanyolország, majd USA, és végül az utolsó két meccsen a szerbek és a horvátok ellen. Úgyhogy én is itt döbbentem rá, hogy ténylegesen nem vagyunk rosszabbak a legerősebb csapatoknál.

- Az, amit a fiúk a szerbek ellen az első két negyedben, de még a harmadikban is produkáltak, téged is meglepett ott a helyszínen?

- Azért nem lepett meg, mert egy, a shanghajinál tapasztalatlanabb magyar válogatott hasonló mérkőzést tudott játszani Zágrábban. Örültem, mert ez mégiscsak vb-elődöntő volt, nem pedig egy EB-csoportmeccs. Én ezt kértem, hogy a szerbek ellen mindenki játssza ki magából a saját tehetségét, olyan felfogásban, bátran játsszanak, ami esélyt ad arra, hogy legyőzzük őket. Hát nem esélyt adott, hanem a kezünkben volt a meccs, egy-két momentum kellett volna a harmadik negyed végétől a meccs lefújásáig, hogy ez a meccs meg is legyen. Megelőző hibák is voltak, de úgy gondolom, hogy a szerbek is hibáztak, másrészt megelőző hibákról azért felesleges beszélni, mert így is néggyel vezettünk pár másodperccel a harmadik negyed vége előtt.



- Nem gondolom, hogy konkrét bírói döntésekbe bele kéne menni, de azért úgy a verseny egészét tekintve üldözési mánia-e, hogyha olyasmit vélek felfedezni, hogy kifejezetten utaznak a magyar csapatra? Olyan jellegű dolgok történtek, és nem csak egy meccsen belüli ítélet, hanem az, hogy ugyanazt a bírót hozzák vissza, aki látványosan, mondjuk azt, hogy rosszul döntött. Tehát, hogy nincs-e, nem készül-e valami a kulisszák mögött, egy sötét, dohányfüstös szobában, aminek mi isszuk meg a levét?

- Ezt most nem tudom megmondani. A kérdés végét, azt később se fogom tudni megmondani. A vb-n többször is kicsúszott a számon olyan kifejezés, hogy "ellenszél", vagy "furcsaság". Már a csoportmeccsek elején éreztük a nyomást, s ennek ellenére játszottunk nagyon jól. Borzasztóan sajnálom a játékosokat, mert szerintem annál rosszabb nem lehet, amikor valaki tisztában van azzal, hogy ha az egyik hibáját nem követi el, akkor döntőt játszunk és elég baj az nekik. Nyilván rosszul alszanak tőle. Nem csak ők, én is! Mert az én játékosaim hibái az én hibáim, én vagyok az edzőjük. Ugyanakkor mégiscsak annyiban "külön" sajnálom őket, hogy ezeknek a hibáknak közel nem lenne ekkora súlyuk, hogyha az elődöntőben csak eggyel kevesebb a játékvezetői hiba a kárunkra - mert javunkra elkövetett játékvezetői hibára egyáltalán nem emlékszem. De hogy ezt a kérdést véglegesen, pontosan megválaszoljam, ahhoz higgadtan mindent végig kell nézzek.

- Amennyiben a munka során találtok olyan dolgokat, amelyek egyértelműek, milyen eszköz áll rendelkezésére a szövetségnek?

- Én úgy gondolom, ezt érzékeltetni kell. Nyilván óvni nem tudtunk, mert egy világversenyen nem ismételnek meg mérkőzést. Nem tudom, minek kellene történnie, hogy megismételjék, talán annak, hogy bejön egy játékos 3 kiállítást követően, döntetlen állásnál fél perccel a vége előtt végigússza a pályát és győztes gólt lő - ott talán csinálna valamit a FINA. Ilyen esetben, ha mi azonnal odatettük volna a videót és megmutattuk volna, hogy döntően befolyásolta a bronzmeccs végeredményét a játékvezetői hiba, azt mondták volna, hogy sajnos nincs idő a meccs újrajátszására. Azt meg szintén nem lehet, nem szokás, hogy azt mondják: most délután úgyis van egy kis idő este 9-ig, a két csapat játssza le onnan, hogy ötméterest lövünk és van hátra 4 perc 10 másodperc a meccsből – nem gondolom, hogy ez lehetséges. De ez mind teória, én úgy gondolom, hogy ezt jelezni kell. Aztán hogy emiatt nekünk később jobb lesz vagy rosszabb, ezt nem tudom, mármint a játékvezetői tevékenységet illetően. Egy biztos, hogy a lelkünknek és a játékosoknak mindenféleképpen jót fog tenni, hogyha a Magyar Vízilabda Szövetség ennek a 30 másodperces mérkőzésszakasznak a linkjével és egy elküldött levéllel tiltakozik amiatt, hogy ilyen előfordulhat. Mert azért valljuk be őszintén, egészen más lett volna a 18 órás hazaút egy bronzéremmel a zsebben.


- Térjünk vissza a magyar csapathoz. A világbajnokság előtt meghoztál bizonyos döntéseket, ezek egyértelművé váltak részben a kerethirdetéssel, részben a nyilatkozatokkal. Ugye van elsőszámú kapusa ismét - az olimpia óta először - a magyar válogatottnak, van klasszikus védő a hátsó sorban. Ezek a döntések, amiket nyilván megrágtál alaposan, és a "rendelkezésre álló emberanyagból" választottad ki az alanyokat, most a VB-n hogy vizsgáztak?

- Biztos, hogy csinálhattam volna egy-két dolgot másként, mert az eredmény nem igazolja a döntéseimet. Persze ez akkor is így lenne, hogyha megnyertük volna az aranyérmet, akkor sem biztos, hogy jól döntöttem. Tehát szerintem, ha a legjobb négy között mutatott támadójátékunkat nézzük, akár szemre, akár a gólok számát tekintve, én úgy gondolom, hogy jó úton járunk. De nem csak a legtöbb gólt lőttük az utolsó két meccsen, a négy csapat közül, amely bejutott az elődöntőbe, hanem a legtöbbet is kaptuk. Hogy ez mennyire volt szerkezeti szisztéma, tehát taktikai döntések következménye és mennyiben volt pillanatnyi egyéni koncentrálókészség, kivitelezés, pillanatnyi forma  eredménye, ez szintén a hosszabb analízis része lesz. Nyilván nem csak a bírók miatt fogom megnézni a meccseket...

- Rátérhetünk a most következő időszak menetrendjére. A magyar csapat hogy készül tovább, mikor találkozik, mi a menetrend mostantól az év végéig?

- Én azt szeretném, hogyha a játékosok legalább négy hetet pihenhetnének, beleszólásom nincs, legfeljebb kérhetem, mert nem én döntöm el a pihenőjüket. Ugyanakkor, ha már a játékosoknak szeretnék négy hét pihenőt, akkor ezt magamnak is kiveszem és az analízis az 5. héten fog kezdődni. Most egy darabig nem akarok vízilabdával foglalkozni, ki akarok teljesen ürülni, ki akarom pihenni magam és abszolút higgadtan, érzelemmentesen akarom végignézni mindazt, ami a csapatra vonatkozik. A jó olimpiai szereplés miatt szükségem van erre a négy hét nyaralásra, s meg kell mondjam, hogy nem nagyon leszek elérhető. Ennélfogva az Európa-bajnokságot megelőző programot is valamikor szeptember elején fogom összeállítani. Az biztos, hogy az utolsó nemzetközi és hazai mérkőzést követően nekifogunk az EB-re készülni. Hogy ez egy hét pihenővel kezdődik-e vagy rögtön munkával, majd meglátjuk. Attól is függ, hogy milyen állapotban vannak a játékosok, mennyire lesz erre szükségük. Január első hétvégéjére tervezem a VOLVO Kupát, a helyszíne még bizonytalan – Székesfehérvár vagy Sopron jött szóba, meg kell nézni a lehetőségeket, a városok vezetésének a kupához való hozzáállását. Nagyon el vagyunk  kényeztetve, az a vendégszeretet, amit például Kecskeméttől, Hódmezővásárhelytől vagy Miskolctól kaptunk, nehezen szavakba önthető. Ezt újból és újból meg kell köszönjem – most is így teszek.

- A januári  eindhoveni EB a mostani VB-szereplés után felértékelődik számodra, fontosabbá vált? Új taktikai elemként szerepel, hogy ott valamilyen szintet el kell érni vagy kifejezetten az a cél, hogy megnyerjük?

- A VB közben több gondolat is átfutott a fejemen az EB-t illetően, ahogy mentek a meccsek. Az EB-n kell kiharcolnia mindenkinek az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát, ami minket nem érint. Rajtunk kívül nem érinti még a másik három VB-elődöntős csapatot, ez némiképp befolyásolhatja a terveket. Felvetődött bennem sok gondolat, azért nem akarok elébe menni, mert erről a játékosokkal is konzultálnom kell. Azért mégiscsak egy Európa-bajnokságról van szó, lehet nem késsel a torkunkon, mint azoknak az országoknak, amelyeknek a Calgary-ban való szereplés lehetőségét kell kiharcolniuk. Ettől függetlenül az Európa-bajnokság jelentőségét figyelembe kell venni, és meg kell próbálni nem csak elődöntősnek lenni, hanem ténylegesen éremmel hazajönni és amint láttunk: most akár aranyéremmel is hazajöhettünk volna.

- Köszönöm szépen és jó pihenést!


SANGHAJI TUDÓSÍTÁSAINK:

VB-ROVATUNK A RÉSZLETES PROGRAMMAL, EREDMÉNYEKKEL

TUDÓSÍTÁSUNK A CSAPAT ÉRKEZÉSÉRŐL

MEGNYITOTTÁK A VB-T

A MONTENEGRÓ ELLENI NYITÁNY BEHARANGOZÓJA

MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ - ÉLŐ KÖZVETTÉS

GYŐZELEMMEL STARTOLTUNK

KÖVETKEZIK: KAZAHSZTÁN


MAGYARORSZÁG-KAZAHSZTÁN - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

KAZAHSZTÁN KIPIPÁLVA

EGY LÉPÉS KELL A CSOPORTELSŐSÉGHEZ

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

NEGYEDDÖNTŐBEN A CSAPAT

A FOLYTATÁS MENETRENDJE

MADARAS-APUKA ÜZENETE ZÉTINEK

AZ USA-VAL VÍVJUK A NEGYEDDÖNTŐT

MAGYARORSZÁG-USA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS


MAGYARORSZÁG-SZERBIA AZ ELŐDÖNTŐBEN

SZERBIA IS LEGYŐZHETŐ

MAGYARORSZÁG-SZERBIA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

MÁR A KEZÜNKBEN VOLT...

A BRONZÉRT, A HORVÁTOK ELLEN

MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

NEGYEDIK HELY

HAZAUTAZÁS, MEGÉRKEZÉS

5 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs33781
2011.08.03. 20:48

Ha láttad a vb meccseit akkor érted hogy miért fáj... 15-20%-os védési statisztika nem válogatottba való! Szerintem meg az a szánalmas hogy amit produkált a vb-n és remélhetőleg nem lesz erre alkalma többször.

mendemonda hozzászólása
2011.08.03. 14:23

Egy kicsit már szánalmas vagy a Nagy Viktoros mániáddal...Fáj, hogy Ő véd? Mert akkor még sokáig fog fájni:)

balzs hozzászólása
balzs33779
2011.08.03. 13:33

Nem értem én se, hogy miért kell ennyire erőltetni Nagy Viktort a válogatottba, az olimpián se jutottunk volna valószínűleg 4 közé se ha ő véd, és most is bizonyította hogy nem való a válogatottba!

Tina hozzászólása
Tina33778
2011.08.03. 10:48

Szerintem Kemény Dénes biztosan tudta, hogy mit és miért csinált.... nem hiszem, hogy személyes dolgok kapcsán döntene. Máskor is volt már ilyen hogy aki a bajnokságban az év kapusa lett itthon maradt....

buvar-kn hozzászólása
2011.08.02. 20:54

Én csak azt szeretném tudni ,hogy az év legjobb kapusa cimet megkapó játékos miért marad otthon? Aki mellesleg tényleg az egész évben maximálisan teljesített, hisz másképp miért is kapta volna meg ugye??Lehet ,hogy ilyenkor fére kellene tenni a esetleges személyes indulatokat és tenyleg csak a csapat a mindenki \"aranyos\"csapata érdekét nézni?